PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 466 |

Tytuł artykułu

Ocena jakosci i zdolnosci przechowalniczej odmian kalafiorow o zielonych rozach

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W doświadczeniach przeprowadzonych w 1997 r. badano jakość i zdolność przechowalniczą 5 odmian kalafiorów o zielonych różach - ‘Kosmos’, ‘Alverda’, ‘Campoverde’, ‘Universal’, ‘Shannon’ i jednej o białych różach - ‘Lateman’. Kalafiory były zebrane 23 września i przechowywane przez 5 tygodni w chłodni. W 1998 r. do analogicznych doświadczeń wzięto 4 odmiany zielone: ‘Campoverde’, ’Amfora’, ‘Minaret’, ‘Alverda’ i jedną białą - ‘Coleman’. Zebrano je 21 września i przechowywano przez 6 tygodni w chłodni w temperaturze 0 ± 1°C i wilgotności względnej 90 - 95%. W 1998 roku porównywano dodatkowo 2 metody przechowywania - część róż owijano folią rozciągliwą z polietylenu, a resztę przechowywano bez owijania. Po przechowaniu określano ubytki naturalne, jakość i jędrność róż, a także oznaczano suchą masę, witaminę C i azotany. Odmiany o zielonych różach przechowywały się lepiej niż o białych różach, a owijanie róż w folię dało lepsze rezultaty niż przechowywanie bez owijania w folię.
EN
In 1997 five green cauliflowers cultivars - ‘Kosmos’, ‘Alverda’, ‘Campoverde’, ‘Universal’ ‘Shannon’ and one white - ‘Lateman’ cv. were harvested on 23 September and stored for 5 weeks in cold store. In 1998 four green cvs: ‘Campoverde’, ‘Amfora’, ‘Minaret’, ‘Alverda’ and one white - ‘Coleman’ cv. were harvested on 21 September and stored for 6 weeks in a cold store at 0 ± 1°C and 90 - 95% relative humidity. In 1998 two methods of storage were compared additionally - a part of the curds were wrapped in PE film while the others left not wrapped. Weight losses, quality and firmness of curds were evaluated after storage. Dry matter, vitamin C and nitrates contents were also determined. The green ciltivars showed better storage ability than the white ones and PE film wrapping gave better results than the storage without film.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

466

Opis fizyczny

s.219-225,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa

Bibliografia

  • Adamicki F. 1998. Optymalne warunki dla przechowywania warzyw. Instytut Warzywnictwa, Skierniewice: 21 ss.
  • Adamicki F., Elkner K. 1985. Wpływ temperatury i kontrolowanej atmosfery na przechowywanie i jakość kalafiorów. Biuletyn Warzywniczy XXVIII: 197 - 223.
  • Botther H. 1986. Veranderungen von Trockenmasse und Sacchariden wahrend der Lagerung von Blumenkohl. Archiv fur Gartenbau, 34: 409 - 422.
  • Mertens H., Traggono M. 1989. Ethylene and respiratory methabolism of cauliflower in controlled atmosphere storage. Acta Horticulturae, 358: 493 - 501.
  • Stoll K. 1974. Storage of vegetables in modified atmospheres (CA). Acta Hort. 38: 13 - 22.
  • Vanparys L. 1990. Green cauliflower. Mededeling Provincial Ondrzoek en Voorlichtingscentrum voor Land en Tuinbouw Beitem Roerelare 311: 4 ss.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e7f69f69-b959-43a3-8aee-b0662e983c74
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.