PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 57 | 3[A] |

Tytuł artykułu

Effect of dietary fish oil supplement on rearing performance of young rabbits and quality of their meat

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wplyw dodatku oleju rybnego w paszy na wyniki odchowu kroliczat i jakosc pozyskiwanego od nich miesa

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the study was to determine the effect of essential unsaturated fatty acids (EUFA) in fish oil supplemented to doe diets on rearing performance of young rabbits and quality of their meat obtained at the end of growth at 90 days of age. Feeding a pelleted mixture containing 4% fish oil had a varying effect on rearing performance of young rabbits. It enabled better weight gains to be obtained at 21 and 35 days of age while having no effect on higher final weight on the day of slaughter. The fish oil supplement changed the fatty acid profile of intramuscular fat, increasing the level of n-3 PUFA, especially EPA and DHA acids, but this was paralleled by poorer sensory quality of meat.
PL
Celem podjętych badań była ocena wpływu NNKT zawartych w oleju rybnym dodawanym do dawki pokarmowej dla samic na odchów królicząt oraz jakość pozyskiwanego od nich mięsa po zakończeniu wzrostu w 90. dniu życia. Skarmianie mieszanki granulowanej z 4% udziałem oleju rybnego miało zróżnicowany wpływ na wyniki odchowu królicząt. Pozwalało na uzyskanie lepszych przyrostów masy ciała w 21 i 35 dniu życia, nie wpływając jednocześnie na uzyskanie wyższej masy końcowej w dniu uboju. Dodatek oleju rybnego zmieniał profil kwasów tłuszczowych tłuszczu śródmięśniowego, zwiększając zawartość PUFA n-3, a szczególnie kwasów EPA i DHA.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

Opis fizyczny

p.63-65,ref.

Twórcy

autor
  • National Research Institute of Animal Production, Krakowska 1, 32-083 Balice, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Innis S.M., Essential fatty acids in growth and development. Prog. Lipid Res., 1991, 30, 39-103.
  • 2. Kolanowski W., Świderski F., Polyunsaturated fatty acids from the n-3 group (n-3 PUFA). Beneficial health effects, recommended intakes, food supplementation. Żyw. Człow. Metab., 1997, 24, 49-63 (in Polish).
  • 3. Migdał W., Kaczmarczyk J., Effect of fish oil in the diets for sows on chemical composition of milk and results of piglet management. Acta Agr. Silv., 1991, 29, 47-58.
  • 4. Partridge G., Meeting the protein and energy requirements of the commercial rabbit for growth and reproduction. 1986, in: Proc. 4th World Congress of Animal Feeding Madrid, Vol. IX, pp. 271-277.
  • 5. Simopoulos A.P., Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development. Am. J. Clin. Nutr., 1991, 54, 438-463.
  • 6. Simopoulos A. P., Essential fatty acids in health and chronic disease. Am. J. Clin. Nutr., 1999, 70 (suppl). 560S-569S.
  • 7. Xiccato G., Trocino A., Role of dietary lipid on digestive physiology, immune system and growth in rabbits. Cost 848, WG 4 Nutrition and Pathology, 2003, 48-57.
  • 8. Ziemlański S., Fats in human nutrition. Żyw. Człow. Metab., 1997, 24, 35-48 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e7f25002-08af-405a-a04a-771d4d6d6e51
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.