PL
Podstawowymi parametrami, które określają jakościowe i energetyczne wskaźniki pracy talerzowych narzędzi uprawowych, są: średnica talerza, promień sferyczny i liczba wycięć na obwodzie. W rezultacie przeprowadzonych badań eksperymentalnych, na podstawie matematycznego programowania eksperymentów, otrzymano modele regresji, opisujące wpływ badanych parametrów na opory jednostkowe talerzy, wskaźnik jakości kruszenia, stabilność głębokości pracy talerza. Otrzymane modele pozwalają optymalizować parametry talerzy stosowanych w narzędziach uprawowych, wychodząc z zakresu ich zastosowania i warunków pracy.
EN
Disc diameter, spherical radius and number of cuts-out on disc circumference are the basic parameters affecting work quality and energy input indices of disc tillage tools. As a result of conducted field experiments and on the basis of mathematically programmed experiments, the regression models were obtained which describe the effect of investigated parameters on specific pull resistance of discs, index of soil crumbling quality and dynamic stability of disc operation depth. Obtained models allow to optimize the parameters of discs used in soil tillage tools considering range of their application and working conditions.