W pracy przedstawiono wyniki badań określających oddziaływanie podstawowych parametrów prądu elektrycznego na stal kwasoodporną 1H18N9. Następnie na podstawie otrzymanych wyników i przeglądu piśmiennictwa określono warunki w jakich może być ona stosowana do konstrukcji elektrod w procesach elektrostymulacji i peklowania mięsa.
EN
In this paper the results of study determining effect of main parameters of electric current on stainless steel have been shown. Then according to the results obtained and available references the author determined conditions in which stainless steel can be used for construction the electrodes for electrostimulation and pickling processes.
1. Chrystall B.B., Devine C.E.: Electrical stimulation muscle tension and glycolysis in bovine sternomandibularis. Meat Sci. 1978 2 (1), 49.
2. Cierach M., Żywica R.: Próba zastosowania prądu elektrycznego w procesie peklowania mięsa. Gosp. Mięs. 1992 (11), 24.
3. Ostoja H., Korzeniowski W.: Wpływ elektrostymulacji na niektóre cechy fizyczne wołowej tkanki mięśniowej. Postępy techniki przetwórstwa spożywczego 1992 (1), 15.
4. Popko R.: Mikroelementy w produktach spożywczych. Politechnika Lubelska. Lublin 1991.
5. Śliwa A.: Zbiór zadań z chemii nieorganicznej i analitycznej wraz z podstawami teoretycznymi. PWN Warszawa 1973, 383.