EN
Mercury poisoning is responsible for inducing serious adverse effects in living organisms. One of protection factors could be substances proven to possess high antioxidant and metal chelating activity - plant polyphenols. There are many sources of polyphenols in plant kingdom but the most interesting for food industry could be widely consumed herbs. Aim of the research was to evaluate antioxidative potential of selected plant extracts and its influence on HepG2 cells in different conditions. Ethanolic herbs extracts were characterised by total polyphenol content. Antioxidant activity was estimated with use of DPPH• and ABTS+• radicals scavenging methods and FRAP. Research included cells viability estimation by the MTT assay and cells exposition to HgCl2, chemical agent inducing cell death. Analysis of herbs extracts antioxidative activity showed best potential represented thyme and marjoram, highest FRAP was evaluated in samples with mint and marjoram extracts. On the basis of received results it was found that examined plant extracts showed weak protection against Hg presence in examined cells environment.
PL
Zatrucia rtęcią prowadzą do powstania wielu niepożądanych skutków w organizmach żywych. Jednym z czynników ochronnych mogą być polifenole roślinne, których wysoki potencjał przeciwutleniający oraz zdolności wiązania jonów metali potwierdziło wiele badań. Spośród różnych źródeł tych związków powszechnie spożywane zioła mogą być grupą najbardziej interesującą dla przemysłu spożywczego. Celem badań było określenie potencjału przeciwutleniającego wybranych ekstraktów roślinnych oraz ich wpływu na komórki HepG2 w różnych warunkach. Badania obejmowały określenie stopnia przeżywalności komórek w metodzie MTT oraz poddanych działaniu HgCl2, związku indukującego śmierć komórki. Ekstrakty etanolowe ziół scharakteryzowano pod kątem zawartości polifenoli ogółem. Aktywność przeciwutleniająca została określona z wykorzystaniem rodników DPPH• and ABTS+• oraz FRAP. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że badane ekstrakty słabo chroniły komórki przed działaniem Hg. Analiza aktywności przeciwutleniającej ekstraktów ziołowych wskazała najwyższy potencjał tymianku i majeranku, natomiast w metodzie FRAP największą aktywność stwierdzono dla ekstraktów mięty, majeranku i rozmarynu.