EN
During this study quality and declared health features of probiotic yogurt milk were assessed. Using the methods of statistical analysis a tool was developed allowing verification of formulated statistical hypotheses. It was established that no statistically significant differences were present in the assessment of the number of microorganisms dependent on the dilutions applied. It was shown that the number of live bacteria in the product during storage decreases and that those changes are statistically significant. It was determined that the average number of live probiotic bacteria in the product in all samples during storage was significantly higher than declared by the producer m value and it indicated appropriate health quality of the tested product.
PL
W niniejszej pracy oceniono jakość oraz deklarowane cechy prozdrowotne mleka jogurtowego. Korzystając z metod analizy statystycznej, zbudowano aplikację, umożliwiającą weryfikację postawionych hipotez statystycznych. Stwierdzono, iż nie występują istotne statystycznie różnice przy ocenie liczby drobnoustrojów w zależności od stosowanych rozcieńczeń w metodzie płytkowej. Wykazano, że liczba żywych bakterii w produkcie w okresie przechowywania ulega obniżeniu, a zmiany te są statystycznie istotne. Pomimo obniżenia liczby żywych bakterii podczas przechowywania, stwierdzono, że średnia liczba żywych bakterii probiotycznych zawartych w produkcie we wszystkich próbach w okresie przechowywania jest istotnie wyższa niż wartość deklarowana m (deklarowana przez producenta 10´109/100 cm3) i wskazuje na odpowiednią jakość prozdrowotną badanego produktu. Wykorzystane testy statystyczne t-Studenta i F-Snedecora po-zwalają ocenić zmiany liczebności komórek bakterii fermentacji mlekowej w badanym produkcie przy mniejszej ilości analizowanych próbek (rozcieńczenie szóste i siódme zamiast ósmego, dziewiątego czy dziesiątego). Zbudowana na ich bazie aplikacja może być pomocna przy ocenie jakości produktów tak na etapie produkcji jak i w okresie przechowywania.