PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Czynniki warunkujace jakosc zywnosci w opinii konsumentow

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Factors determining the quality of food in consumers opinions

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W ramach badań własnych zostało przeprowadzone badanie ankietowe nt. „Postrzeganie jakości żywności przez polskich konsumentów" na reprezentatywnej próbie 1049 polskich konsumentów powyżej 15 roku życia. Stwierdzono, że konsumenci są świadomi faktu, że żywność jest szczególną kategorią produktów, należy do dóbr, których jakość ma charakter łańcuchowy, tj. każde ogniwo łańcucha żywnościowego ma wpływ na jakość produktu finalnego. Jednocześnie, jak wykazują wyniki badań, konsumenci w najmniejszym stopniu dostrzegają, że sami mogą mieć wpływ na jakość spożywanej żywności. Przeprowadzone dotychczas badania wskazują na ważność poziomu zanieczyszczenia środowiska w opinii konsumentów dla zapewnienia wysokiej jakości żywności.
EN
Research on perception of quality of food among Polish consumers was carried out within the representative sample of consumers aged 15 and more. It was stated that consumers are aware of food as a special category of products belonging to products which quality has chain character. It means that each part of food chain has impact on the quality of final product. The results showed also that consumers to the least degree perceive they have impact on the quality of consumed food. There was indicated that consumers are aware of the role of environment pollution for the assurance of high quality of food.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

1-2

Opis fizyczny

s.321-325,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Baryłko-Pikielna N.: Konsument a jakość żywności: nowe trendy na tle zmian na europejskim rynku żywnościowym, [w:] XXXIV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN. Jakość polskiej żywności w przededniu integracji Polski z Unią Europejską. Wrocław, 10-11 września 2003. Wydział Nauk o Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Komitet Nauki o Żywności PAN, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Wrocławski, Wrocław, 2003, s. 32.
  • 2. Kijowski J., Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: Jakość żywności i czynniki ją kształtujące, [w:] Kijowski J., Sikora T. (red.): Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Integracja i informatyzacja systemów. WN-T, Warszawa 2003, s. 1.
  • 3. Ozimek I.: Uwarunkowania wyboru żywności przez konsumentów w okresie przekształceń rynkowych. Praca doktorska, Wydział Żywienia Człowieka oraz Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1996 (maszynopis).
  • 4. Ozimek I.: Bezpieczeństwo żywności w aspekcie ochrony konsumenta w Polsce. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2006.
  • 5. Ozimek I.: Jakość żywności w opinii konsumentów. Handel Wewnętrzny, 2007, 1, s. 47.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e5c84ebe-c4ce-43ad-97d6-eafd66d83467
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.