PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2000 | 37 |

Tytuł artykułu

Fizyczna ocena wisni w aspekcie ich przydatnosci do zbioru mechanicznego

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Physical assesment of sour cherries utility for mechanical harvest

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przydatność odmian wiśni do mechanicznego zbioru jest głównie związana z właściwościami mechanicznymi owoców i poznanie ich jest niezbędne przy opracowaniu zadawalającej metody zbioru. W badaniach fizycznych właściwości wiśni zastosowano metody oraz oprzyrządowanie opracowane przez autorów. Testy ściskania, penetracji i rozciągania wykonano przy prędkości przesuwu głowicy 10 mm/min, stosując maszynę wytrzymałościową Instron model 6022. Wiśnie przekłuwano, rejestrując wykres siła-przemieszczenie, aż do momentu przebicia skórki. Do badań zbierano owoce (z szypułką) o dojrzałości handlowej wiśni odmian: Lutówka, Kelleris 16, Nefris i North Star. Siła rejestrowana w teście penetrometrycznym różnicuje stan dojrzałości wiśni tylko podczas przebicia skórki penetrometrem o największej średnicy. Najwyższa wartość siły dla odmiany Kelleris 16, równa 6.48 N rejestrowana podczas ściskania wskazuje na możliwość zbioru mechanicznego tej odmiany, Istotnie niższa wartość siły (1,72 N) podczas wyrywania szypułki owoców odmiany Nefris wskazuje na ich najniższą odporność na otrząsanie, Opracowane testy umożliwiają ocenę wytrzymałości mechanicznej wiśni oraz zróżnicowanie dojrzałości i ich jakości.
EN
Suitability of cherries cultivars for machine harvesting is mainly connected with physical characteristic of fruit and plant. The development of satisfactory harvesting methods is greatly influenced by the mechanical properties of the product, in this study, the mechanical properties of sour cherries were developed using methods and equipment elaborated by authors. Mechanical parameters at different tests: compression, penetration and tension were determined with 6022 Instron device at 10 mm/min of crosshead move. Puncture test was applied on cherry fruit and the force-deformation curve at flesh compression up to the break of skin was noticed, Łutówka, Kelleris 16, Nefris and North Star cherries, hand-picked with stalk, for this study were used. Fruits were harvested at commercial maturity. The mean values of force at skin damage differ the maturity stage of'cherry only for large indenter.Highest value of compression force equal 6.48N for Kelleris 16 cultivar indicates this cultivar as a proper lor mechanical harvest. The significantly lower force (1.72N) observed at detachment for Nefris cherry shoves weakest resistance on vibration. Elaborated tests performed on cherry fruit should be proper in the estimation of mechanical strength of sour cherries and its variability of fruit quality.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

37

Opis fizyczny

s.199-207,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Agrofizyki PAN, ul.Doswiadczalna 4, 20-290 Lublin

Bibliografia

  • 1. Brove J., Meland M.: Rain cover protection against cracking of sweet cherries. I The effects on marketable yield. Acta Hort. 468, 449-453, 1998.
  • 2. Cianciara Z., Krzewiński Mika A., Wawrzyńczak P.: Nowa technologia uprawy i zbioru wiśni. Materiały z XXXVII Ogólnopolskiej Konferencji Sadowniczej. Skierniewice, 422-424, 1998.
  • 3. Charlot G., Simard V.: Cherry cracking efficiency of chitosanide and surfactant sprayers. Acta 11 ort, 468,691-694, 1998.
  • 4. Diener R. G,, Levin J. H., Tennes B. R,: Directional strength properties of cherry, apple and peach bark and the influence of limb mass and diameter on bark damage. Trans, of the ASAE pp. 788-791, 1968.
  • 5. Dobrzański B. Jr., Rybczyński R.: Mechanical properties of sour cherries. 6th ICA, Book of Abstracts, Lublin, v.l, 32-34, 1997.
  • 6. Fischer R.R., von Elbe J.H., Schuler R.T.,Bruhn H.D., Moore J.D.: Some physical properties of sour cherries, Trans, of the ASAE, 175-179, 1969.
  • 7. La Belle, R. L., Woodams, E. E., Bourne, M. C,: Recovery of Montmorency cherries from repeated bruising. Proc. of Amer. Soc. for Hort. Sci. 84:110, 1964.
  • 8. Mika A., Wawrzyńczak P., Buler Z., Krawiec A., Salomon Z.: Intensywna uprawa wiśni pod zbiór mechaniczny kombajnem. Materiały XX Międz. Seminarium Sadowniczego, Limanowa, 57-68, 2000.
  • 9. Plocharski W.: Przetwórstwo owoców wiśni i czereśni oraz perspektywy jego rozwoju w Polsce. Ogólnopolska Konferencja „Intensyfikacja Produkcji Wiśni i Czereśni", ISiK Skierniewice, 129-149, 2000.
  • 10. Proebsting E. L, Jr., Murphey A. S.: Variability of fruit quality characteristics within sweet cherry trees in Central Washington. HortSciencc. 22(2) pp. 227-230, 1987.
  • 11. Ray J. A., Stroshine R. L., Krutz G. W., Wai W. K.: Quality sorting of sweet cherries using magnetic resonance. ASAE Paper No. 93-6071. St. Joseph, MI, 1993.
  • 12. Seske L.: Fruit quality of sweet cherry cultivars. Forsk. Fors. Landbcr. 37, 225-229, 1986.
  • 13. Seske L.: Fruit cracking in Norwegian grown sweet cherries. Acta Agric. Scand. 37, 325-328, 1987.
  • 14. Thompson J., Grant J.: Harvest quality and handling effects on market quality of' bing cherries. 5th Int. Symp, on Fruit, Nut, and Vegetable Production Engineering, Davis, California, USA, S2(2):l, 1997.
  • 15. Younce F. L., Davis D. C.: A dynamic sensor for cherry firmness. Transactions of the ASAE 38 (5): 1467-]476, 1985. 206
  • 16. Wawrzyńczak P,: Możliwości zmechanizowania zbioru wiśni i czereśni. Konferencja "Nowoczesna technologia uprawy wiśni i czereśni" ISBN 83-86772-05-0, pp. 54-57, 1995.
  • 17. Wawrzyńczak P.: Zmechanizowanie zbioru owoców wiśni w Europie. Ogólnopolska Konferencja „Intensyfikacja Produkcji Wiśni i Czereśni", ISiK Skierniewice, 115-128, 2000.
  • 18. Whittenberger, R. T„ Marshall, R. E.; Measuring firmness of red tart cherries. Food Technology 4:311, 1950.
  • 19. Zion, B., McCarthy M. J., Chen P.: Real-time detection of pits in processed cherries by magnetic resonance projections, Lebensmittel-Wissenschaft und-Technologie (Food Science and Technology) 27(5):457-462, 1994.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e4631076-01c2-4a13-b553-61e66d3ad540
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.