Cieślik E. ( 1995). Zawartość związków azotowych w bulwach ziemniaka w aspekcie żywieniowym i toksykologicznym. - Zesz. Nauk. AR. Rozprawa 2003.
Frydecka-Mazurczyk A., Zgórska K. (2000). Zawartość azotanów w bulwach ziemniaka w zależności od odmiany, miejsca uprawy i terminu zbioru. - Żywność 4, 25.
Mazurczyk W., Lis B. (2000). Zawartość azotanów i glikoalkaloidów w dojrzałych bulwach ziemniaka jadalnego. - Rocz. PZH.
Międzybrodzka A. ( 1992). The effect of environment conditions on the level of nitrates and nitrite in various varieties of potato. - Pol. J. Food Nutr. Sci. 1/42, 4, 45-56.
Traczyk J. (2000). Azotany i azotyny - występowanie i wpływ na organizm człowieka. - Żywność, Żywienie, Prawo i Zdrowie 1, 81-89.