The aim of the examination was to show the most frequent reasons for emergency slaughter of horses. The analysis of the data showed that in the country slaughterhouses 81% of horses and in the meat exporting abattoirs 21% of horses were slaughtered because of poor health condition. The most frequent reasons of the emergency slaughter were the conditions following the abnormal feeding and the excessive draft exploitation of the horses (e.g. break age of the bones) but not infectious or parasitic diseases. In the majority of the cases the meat of these horses was approved for human consumption.
Akademia Rolnicza w Krakowie Filia w Rzeszowie, ul. Cwiklinskiej 2, 35-959 Rzeszow
Bibliografia
1. Anusz K: Koń Pol. 23, 18, 1988.
2. Dziennik Urzędowy Badania Zwierząt Rzeźnych, Zakład Mięsny GS Czarna, 1992.
3. Dziennik Urzędowy Badania Zwierząt Rzeźnych. Zakład Mięsny w Jaśle, 1992.
4. Deskur S., Doroszewski B.: Wstępne badania wartości rzeźnej źrebiąt. Rocz.Nauk Roln. 88-B-2, 195, 1966.
5. Janicki M. A.: Koń Pol. 23, 11, 1988.
6. Krupa J., Zin M.: Wielkości strat surowca rzeźnego spowodowane chorobami zwierząt w jednej z gmin województwa rzeszowskiego. Rzesz. Zesz. Nauk. 1, 211, 1988.
7. Prost E.: Higiena mięsa. PWRiL, Warszawa 1985.
8. Rączkiewicz J.. Białkowski Z.: Prewencja wstępnym elementem optymalizacji środowiska naturalnego. Medycyna wet. 32, 202, 1976.
9. Wojciechowski K., Lis M.: Życie wet. 1, 4, 1975.
10. Wyszyński M:. Koń Pol. 23, 16, 1988.
11. Zając J.. Brzeski E.: Mat. Sesji Nauk.: Uwarunkowania jakości surowców i produktów spożywczych. Rzeszów 1992.