PL
W pracy przedstawione zostały wybrane zagadnienia prawa żywnościowego, których przepisy mają związek z profilaktyką przewlekłych chorób niezakaźnych. Stanowią one podstawę ochrony konsumentów przed nadmiarem niepożądanych dla zdrowia substancji oraz ograniczają stosowanie niewłaściwych procesów technologicznych w produkcji żywności. Regulują skład dostępnych na rynku środków spożywczych, w tym w szczególności żywności wzbogacanej. Rozwój nowych technologii powoduje pojawianie się nowych składników żywności stosowanych do środków spożywczych, często określanych jako żywność funkcjonalna. Składniki te mogą podnosić wartość odżywczą produktów spożywczych. Wzrastające zainteresowanie konsumenta osiągnięciem i utrzymaniem dobrego stanu zdrowia oraz wysokiej aktywności psychofizycznej przez jak najdłuższy czas, wymusza poszukiwanie nowych metod produkcji żywności, które pozwolą pozyskać nie tylko odpowiednią ilość surowców do produkcji środków spożywczych, ale również będą spełniać wysokie standardy jakości zdrowotnej i żywieniowej. Coraz powszechniej w produkcji surowców roślinnych stosuje się inżynierię genetyczną ze względu na korzyści, jakie może ona przynieść nie tylko dla środowiska czy rolników, ale również dla konsumentów, ze względu na poprawę jakości zdrowotnej tej żywności. Odpowiednie regulacje prawne mają służyć zachowaniu bezpieczeństwa produktów, jak też zapewnić przekaz prawidłowej informacji.
EN
This paper presents the selected issues of food law especially regulations which are combined with prophylaxis of chronic non-communicable diseases. Food regulations are the basis of consumer protection against the excess of undesirable substances for health as well as they restrict the application of inappropriate technological processes in food production. They affect the variety of accessible food products on the market, particularly in this fortified food. The development of new technologies causes the appearance of new components of food, often defined as functional food. These components can improve the nutritional value of food products.Increasing the consumer's interest by achievement and maintenance of good health state as well as high psychophysical activity as long as possible, encourages to search the new methods of food production, which enable to gain not only suitable quantity of raw materials, as well as those meeting the high standards of health and nutritional quality. Genetic engineering is applied more and more commonly in plant production on account of the benefits which can be achieved not only for environment or farmers but also for consumers to improve the health and nutritional quality of food. The appropriate law regulations are to serve the food products safety as well as to assure the provision of proper information regarding these products.