EN
The aim of this study was phytochemical investigation of essential oil from Cirsium rivulare (Jacq.) All. flowers by GC and GC-MS method. Essential oil was obtained by hydrodistillation from fresh source in Deryng’s apparatus with yield 0.05% in count over dry plant material. The dominant constituents were fatty acids and carbohydrates. Moreover found monoterpenes (β-ocimene, limonene, β-pinene) and sesquiterpenes (β-caryphyllene oxide).
PL
Celem pracy była analiza fitochemiczna olejku eterycznego z kwiatostanów ostrożenia łąkowego Cirsium rivulare (Jacq.) All. metodą GC i GC MS. Olejek otrzymano podczas destylacji z parą wodną świeżego surowca w aparacie Derynga, z wydajnością 0.05% w przeliczeniu na suchą masę. Dominującymi składnikami olejku były kwasy tłuszczowe i węglowodory. Oprócz tego stwierdzono obecność monoterpenów (β-ocymen, limonen, β-pinen) i seskwiterpenów (tlenek β-kariofilenu).