PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Zawartosc wlokna pokarmowego frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej w wybranych produktach zbozowych

Warianty tytułu

EN
Content of soluble and insoluble dietary fiber in some cereal products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było przygotowanie bazy danych o zawartości rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego włókna pokarmowego w wybranych produktach zbożowych. Dane były opracowane w oparciu o dane literaturowe, badania analityczne i obliczenia z wykorzystaniem receptur. Produkty zbożowe są głównie źródłem frakcji nierozpuszczalnej włókna pokarmowego. Niektóre z produktów, jak produkty owsiane i pieczywo z mąki żytniej typ 580 i 720 mogą także w znaczących ilościach dostarczać rozpuszczalnej frakcji włókna pokarmowego.
EN
The aim of this work was to prepare a data base about soluble and insoluble dietary fiber in some cereal products. The data based on literature as well as analytical and calculated data. Cereal products are main source of insoluble dietary fiber. Some products such as oat products and breads made of rye flour type 580 and 720 could also supply a significant amount of soluble components of dietary fiber.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

3-4

Opis fizyczny

s.824-827,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa

Bibliografia

  • 1. AOAC - Official Methods of Analysis 16 th Ed. 1995; 32.1.16, Met.991.42.
  • 2. AOAC - Official Methods of Analysis 16 th Ed. 1995; 45.4.08, Met.993.19.
  • 3. Asp N-G.: Dietary carbohydrates: classification by chemistry and physiology. Food Chem., 1996, 57, 9- 14.
  • 4. Chandalia M., Garg A., Lutjohann D. et al.: Beneficial effects of high fibre intake in patients with type 2 diabetes mellitus. N. Engl. Med., 2000, 342, 1392-1398.
  • 5. Expert Panel on Detection, Evaluation and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults. Executive summary of The third report of the national cholesterol education program (NCEP)expert panel on detection, evaluation and treatment of high blood cholesterol in adults (Adult Treatment Panel III). JAMA, 2001, 285: 2486-97.
  • 6. Holland B., Brown J., Buss D. H., Cereals and Cereal Products. The third supplement to McCance & Widdowson’s. The Composition of Foods (4th edition). The Royal Society of Chemistry and Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, 1988.
  • 7. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2005.
  • 8. Kunachowicz H., Paczkowska M.: Zawartość włókna pokarmowego frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej w wybranych warzywach i owocach. Żyw. Człow. Metab., zgłoszone do druku. 9. Livsmedels tabell. Kolhydrater. Livsmedelsverket, Uppsala 1996.
  • 10. Paczkowska M., Kunachowicz H.: Porównanie zawartości błonnika pokarmowego i jego frakcji oznaczonych analitycznie i obliczonych teoretycznie w wybranym pieczywie., Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2003, 36, suplem., 25-31.
  • 11. Paczkowska M., Kunachowicz H.: Zawartość błonnika pokarmowego z rozróżnieniem na frakcje w wybranych typach mąk, Żyw. Człow. i Metab., 2004, 31, supl. 1 cz. 2, 124-125.
  • 12. Plaami S., Kumpulainen J., Solube and insolube fiber and β-glucan contents in domestic and imported breakfast cereals consumed in Finland, J. of Food Comp, and Anal.,, 6, 307-315, 1993. 13. Plaami S., Kumpulainen J., Solube and insolube fiber contents of various breads, pastas, and rye flours on the finnish market, 1990-1991, J. of Food Comp, and Anal.,, 7, 134-143, 1994.
  • 14. Souci S. W., Fachmann W., Kraut H., Die Zusammensetzung der Lebensmittel Nahrwert-Tabellen. Medpharm Scientific Publishers, Stuttgart 1994.
  • 15. Souci S. W., Fachmann W., Kraut H., Die Zusammensetzung der Lebensmittel Nahrwert-Tabellen. Medpharm Scientific Publishers, Stuttgart 2000.
  • 16. Thebaudin J. Y., Lefebvre A. C., Harrington M. et al.:Dietary fibres: Nutritional and technological interest. Trends Food Sci. Technol., 1997, 8,41-48.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e05dbdba-7d9e-44f2-948e-3bd68d92a351
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.