EN
The aim of this work was to determine the effect of an abrupt growth in temperature (from 24 to 35°C) on the FFA level in carp plasma, for the fish kept in water without and with Relanimal at concentration of 0.5 ml/l. It was noted, for the fish kept in pure water, the FFA level in fish plasma to decrease, respectively, by 20 and 70% after 15 and 30 min. exposure to increased temperature. With the Relanimal added the FFA in carp plasma, decreased by 5.4 and 10.8% respectively, after 15 and 30 min. exposure.
PL
W osoczu karpia o masie ciała 300 - 500 g, po szybkiej (skokowej) zmianie temperatury wody z 24 do 35°C, badano metodą kolorymetryczną poziom wolnych kwasów tłuszczowych (FFA). Stwierdzono, że po upływie 15 minut od zmiany temperatury wody, poziom FFA obniżył się o 20%, a po 30 minutach obniżenie osiągnęło wartość 70%. Dodatek do wody Relanimalu (substancja czynna - diazepam) w ilości 0,5 ml/l wpłynął łagodząco na obniżenie poziomu FFA. W obecności Relanimalu, w osoczu u ryb poddanych działaniu stresu termicznego, poziom FFA obniżył się po upływie 15 minut o 5,4% i po 30 minutach o 10,8%.