PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 06 | 3 |

Tytuł artykułu

Kwasowa hydroliza grochu i fasoli szparagowej

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Analizowano proces hydrolizy kwasowej zielonego grochu, strąków fasoli szparagowej i jej nasion w warunkach symulujących przewód pokarmowy. W otrzymanych hydrolizatach oznaczano zawartość związków fenolowych i cukrów redukujących oraz ich aktywność antytrypsynową, antypepsynową i antypankreatynową, natomiast dla pozostałości warzyw po hydrolizie oznaczano efekt antoksydacyjny. Najwyższy potencjał antyutleniajacy otrzymano dla strąków fasoli szparagowej. Hydrolizaty zielonego grochu wykazały najwyższą aktywność antytrypsynową, natomiast pepsynę najbardziej inaktywowały hydrolizaty nasion fasoli szparagowej.
EN
Acid hydrolysis of green pea, green bean pods and bean seeds in simulated gastric conditions was investigated. The following were analysed: polyphenols and reducing sugars content, antitrypsin, antipepsin and antipancreatine activity (in obtained hydrolysates); antioxidative properties of residue after hydrolysis. The obtained value depends on the vegetable variety and time of hydrolysis. The highest antioxidative potential was observed in green bean pods. The filtrate obtained after pea hydrolysis showed the highest antitrypsin activity, but the highest antipepsin activity was found in bean seeds.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

3

Opis fizyczny

s.81-88,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Akademicka 15, 20-950 Lublin
autor

Bibliografia

  • [1] Amarowicz R., Piskuła M., Honke J., Rudnicka B., Troszyńska A., Kozłowska H.: Extraction of phenolic compounds from lentil seeds (Lens culinaris) with various solvents. Pol. J. Food Nutr. Sci., 4/45, (3) 1995, 53.
  • [2] Birk Y.: Protein proteinase inhibitors in food. In: Bioactive substance in food of plant origin, vol. 1. (ed. H. Kozłowska, J. Fornal and Z. Zduńczyk). Centre for Agrotechnology and Veterinary Sciences, Polish Academy of Sciences, Olsztyn, Poland, 202, 1994.
  • [3] Blixt S., Przybylska J.: Comparative study of seed proteins in the genus Pisum. Genetyka Polska, 188, 1, 1985, 34.
  • [4] Chin-Kun Wang, Ming-Jen Wu.: The separation of phenolics from Piper betle leaf and the effect on the mutagenicity of arecoline. J. Chinese Agric. Chem. Society, 34, 5, 1996, 638.
  • [5] Grześkowiak B., Pazoła Z.: Wpływ wybranych procesów technologicznych na wartość biologiczną białek grochu (Pisum sativum). Rocz. AR, Pozn., CCXVIII, 1990, 43.
  • [6] Hidalgo M. E., Femández E., Quilhot W., Lissi E.: Antioxidant activity of depsides and depsidones. Phytochemistry, 37, 6, 1994, 158.
  • [7] Kasuga A., Aoyagi Y., Sugahara T.: Antioxidant activity of fungus Suillus bovinus (L:Fr.) O. Kuntze. J. Food Sci., 60, 5, 1995, 1113.
  • [8] Lachance P. A.: Micronutrients in cancer prevention. In: Food phytochemicals for cancer prevention. V. 1. ed. Mou-Tuan Huang, Toshihiko Osawa, Chi-Tang Ho, R. T. Rosen. American Chemical Soc., Washington, D. C., 49, 1994.
  • [9] Lee Y., Howard L. R., Villalón B.: Flavonoids and antioxidant activity of fresh pepper (Capsicum annuum) cultivars. J. Food Sci., 60, 3, 1995, 473.
  • [10] Lingnert H., Vallentin K. V., Eriksson C. E.: Measurement of antioxidative effect in model system. J. Food Proc. Preserv. 3, 1979, 87.
  • [11] Łatosz A., Tsushida T., Ciska E., Kozłowska H.: Próba identyfikacji związków o właściwościach przeciwutleniających obecnych w warzywach z rodziny Cruciferae. Materiały Zjazdowe XXVIII Sesji Naukowej Komitetu Technologii i Chemii Żywności „Postępy w Technologii i Chemii Żywności”, Gdańsk, 1997, 83.
  • [12] Maoka T., Ito Y., Sakushima A., Ohno K., Coskun M., Nishibe S.: Comparison of antioxidative activity of phenolic copmounds in Boreava orientalis and their related compound. J. Jpn. Oil Chem. Soc., 46, 11, 1997, 1399.
  • [13] Miller G. E.: Use of DNS a reagent for determination of reducing sugars. Anal. Chem., 31, 1959, 426.
  • [14] Miller H. E. A simplifed method for the evaluation of antioxidants. J. Am. Oil Chem. Soc., 48, 1997, 91.
  • [15] Swain T., Hillis W. E.: The phenolic constituents of Prunus domestica I.: The quantitative analysis of phenolic constituents. J. Sci. Food Agric., 10, 1959, 63.
  • [16] Thomas H.: Enzymes of nitrogen mobilization in detached leaves of Lolium temulentum during senescence. Planta, 142, 1978, 161.
  • [17] Tsuda T., Watanabe M., Ohshima K, Norinobu S., Sang-Wang Choi, Kawakishi S., Osawa T.: Antioxidative activity of the anthocyanin pigments cyanidin 3-O-β-d-glucoside and cyanidin. J. Agric. Food Chem., 42, 1994, 2407.
  • [18] Wilska-Jeszka J., Stasiak A.: Protein proteinase inhibitors in food. In: Bioactive substance in food of plant origin, vol. 1. (ed. H. Kozłowska, J. Fomal and Z. Zduńczyk). Centre for Agrotechnology and Veterinary Sciences, Polish Academy of Sciences, Olsztyn, Poland, 126, 1994.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e00a7e4c-44c6-4f43-b792-0a5f4de99fd2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.