EN
The aim of this paper was to investigate the chemical composition of leaves and roots of American ginseng (Panax quinquefolium L.) and to estimate the antimicrobial and antioxidant activity of ginseng extracts. Investigations showed that ginsenosides and phenolic compounds (flavonoids, phenolic acids and tannins) are present in both investigated raw materials. Ginseng leaves are characterised, in comparison to ginseng roots, by higher concentrations of ginsenosides, flavonoids and phenolic acids. The tannin fraction is present only in ginseng roots. Preliminary investigations on microbiological activity showed that both examined ginseng extracts from Panax quinquefolium had weak activity against Gram-negative and Gram-positive organisms as well as weak antifungal activity. Studies on antioxidant activity of ginseng extracts showed that leaf extract had about 30% stronger antioxidant activity in comparison to a root extract.
PL
Celem podjętych badań była analiza fitochemiczna korzeni i liści żeń-szenia amerykańskiego (Panax quinquefolium L.), a także wstępna ocena aktywności przeciwdrobnoustrojowej i antyoksydacyjnej ekstraktów z żeń-szenia. Badania wykazały obecność ginsenozydów oraz związków fenolowych (flawonoidy, kwasy fenolowe, taniny) w obu badanych surowcach. Liście żeń-szenia charakteryzują się w porównaniu do korzeni większą zawartością zarówno ginsenozydów, jak i flawonoidów oraz kwasów fenolowych. W korzeniu żeń- szenia jest natomiast więcej związków garbnikowych. Wstępna ocena aktywności mikrobiologicznej wykazała, że ekstrakty z liści i korzeni Panax quinquefolium odznaczają się słabym oddziaływaniem na ziarniaki Gram-dodatnie, pałeczki Gram-ujernne oraz grzyby. Silniejsze działanie przeciwdrobnoustrojowe wykazują jednakże liście żeń-szenia. Badania aktywności antyoksydacyjnej wykazały, że przeciwutleniające działanie wyciągu z liści było mniej więcej o 30% silniejsze w porównaniu do wyciągu uzyskanego z korzeni żeń-szenia.