EN
Monoculture of modern cereal crops are popular due to the technical and organizationalreasons. They are easier in crop husbandry, quality and product use. However, in monoculture chemical protection of crops is a norm, due to the fact that they are more susceptible to diseases, pests and sometimes weed infestation. In order to keep high and stable grain yields and quality in monoculture one has to use high inputs. Experimentally and practically it has been proved that cultivar and species mixtures can constitute an alternative to cultivar growing in pure stands. It has been found that in mixtures opperate different epidemiological and ecological factors, which lead to considerable disease reduction, pest and weed control, which finally result in higher and more stable grain yields than in barley varietes grown in pure stands. The results of two years field experiment designed to evaluate epidemiological and economical effects of winter barley cultivar mixtures are presented. The studies were carried out in two sites – ExperimentalStation for Variety Testing Słupia Wielka (in Wielkopolska region) and Plant Breeding Station Bąków (Opole District). This two sites were 300 km away from each other, and had different soiland meteorological conditions. In the experiment impact of different barley cultivars and their different two- and three-component mixtures were tested with reduced dosages of fungicidies on grain yield in the mixtures compared with pure stands were evaluated.
PL
Systemy ochrony roślin uprawnych powinny obejmować wszystkie dostępne metody zwalczania, przy jednoczesnym wykorzystaniu naturalnych procesów samoregulacji zachodzących w agroekosystemach i celowym wspomaganiu tych procesów. Z dotychczasowej praktyki wynika, że im bardziej rośliny uprawne są zróżnicowane pod względem odporności genetycznej, tym mniejsze ryzyko wystąpienia epidemii. W praktyce produkcyjnej pożądany poziom różnorodności biologicznej na polach uprawnych można osiągnąć m.in. poprzez uprawę zasiewów mieszanych. Przedstawione wyniki prezentują dane z cyklu badań nad gospodarczymi i środowiskowymi efektami uprawy mieszanin odmian jęczmienia ozimego. Badania są przeprowadzane w dwóch miejscowościach: Stacja Doświadczalna Oceny Odmian Słupia Wielka i Hodowla Roślin Smolice O/Bąków. Oceniono zdrowotność czterech odmian jęczmienia ozimego wysianych w siewie czystym oraz mieszankach dwu- i trójskładnikowych ze sterowanym (różna ilość zabiegów i różne dawki preparatu chemicznego) zastosowaniem fungicydów. Na podstawie wyników z sezonu wegetacyjnego 2001/2002 i 2002/2003 przeprowadzono analizę porównawczą porażenia mączniakiem prawdziwym (Blumeria graminis f. sp. hordei) oraz plonowania w zasiewach mieszanych i na odmianach czystych.