PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 15/56 | Spec.Issue 2 |

Tytuł artykułu

Relations between emotions and food preferences

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Emotions have been observed to distinctly influence food choice in conditions when a vast number of women (82%) have no suffered from hunger before eating. This means that food intake is influenced by emotional hunger rather than the physiological one. The mostly preferred food at negative moods, like anger, sorrow, fear or stress, have been sweets. Boredom has favored eating of an increased amount of food, without any special preferences. Stress has influenced food intake in a different way: some subjects have declared eating lower, while some - greater amounts of food. The winter season has increased food intake among 74% of young women.
PL
Zaobserwowano, iż emocje mają wyraźny wpływ na wybór jedzenia u 82% kobiet w warunkach, gdy nie były głodne (nie odczuwały, cierpiały głodu). Oznacza to, iż wybór jedzenia jest bardziej uwarunkowany przez emocje niż przez czynniki fizjologiczne. Pod wpływem złego nastroju, jak gniew, smutek, strach czy stres, respondenci najchętniej sięgali po cukierki. Nuda sprzyjała jedzeniu zwiększonej ilości jedzenia, bez specjalnych preferencji. Stres oddziaływał na wybór jedzenia w odrębny sposób: część badanych deklarowała jedzenie większych ilości pożywienia, część – mniejszych.W grupie 74% młodych kobiet stwierdzono zwiększone spożywanie jedzenia w okresie zimowym.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

Opis fizyczny

p.163-165,ref.

Twórcy

  • Gdynia Maritime University, Morska 83, 81-226 Gdynia, Poland
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-de4f28c9-36fd-4bd8-8858-bec732934a46
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.