EN
Chloride and sodium are the main ions contributing to soil salinity in many regions but chloride is an essential element necessary for plant growth and development. It also controls the growth of some pathogens in plants. In this experiment, the effect of the chloride ion in nutrient solution on yield and fruit quality of two strawberry cultivars: 'Selva' and 'Camarosa' grown in hydroponic culture, was studied. Three kinds of nutrient solutions were used: 1) Hoagland-Arnon solution as control; 2) Hoagland-Arnon in which potassium nitrate was replaced with potassium chloride and ammonium nitrate was added as a nitrogen source and 3) the previous medium supplemented with 1.5 mmol l-1 magnesium chloride. Plant growth, total fruit yield, fruit firmness and leaf chlorophyll content were higher in plants grown in the second solution than the others, but there was no significant difference between the three solutions in terms of single fruit weight, soluble solids content and fruit dry weight. However, using 1.5 mmol l-1 magnesium chloride in a nutrient solution also increased the height of plants as well as total fruit production. The results showed that adding the chloride ion to the nutrient solution had no negative effects on fruit quality and leaf chlorophyll content.
PL
Chlorek i sód są głównymi jonami mającymi wpływ na zasolenie gleby w wielu regionach, ale to chlorek jest niezbędnym elementem potrzebnym do wzrostu i rozwoju roślin. Chlorek jest również odpowiedzialny za kontrolowanie wzrostu niektórych patogenów ro ślin. Do świadczenie miało na celu określenie wpływu jonu chlorkowego zawartego w po żywce na plon oraz jakość truskawek dwóch odmian: 'Selva' i 'Camarosa' hodowanych w kulturze hydroponicznej. Zastosowano trzy rodzaje pożywek: 1) pożywkę Hoagland-Arnon jako kontrolę, 2) pożywkę Hoagland- Arnon, w której azotan potasu zastał zastąpiony chlorkiem potasu a azotan amonu dodany jako źródło azotu, oraz 3) drugą pożywkę uzupełnioną chlorkiem magnezu w dawce 1,5 mmoll-1. Wzrost roślin, całkowity plon, jędrność owoców i zawartość chlorofilu w liściach byty najwyższe wśród roślin hodowanych na drugiej pożywce. Nie zaobserwowano jednak znacznych różnic między pożywkami pod względem masy pojedynczych owoców, zawartości ekstraktu oraz suchej masy owoców. Zastosowanie 1,5 mmol l-1 chlorku magnezu w pożywce zwiększyło natomiast wysoko ść roślin oraz całkowity plon owoców. Wyniki wykazał, że jon chlorkowy dodany do pożywki nie wpływa negatywnie na jakość owoców oraz zawartość chlorofilu w liściach.