PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 30 | 1 |

Tytuł artykułu

Wartosc odzywcza i wykorzystanie szarlatu [ Rodzaj Amaranthus ]

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Szarłat, inaczej amarantus lub amarant, znany był do tej pory w naszym kraju jedynie jako chwast i roślina ozdobna rosnąca w ogrodach. Od 1989 r. w Katedrze Fizjologii Roślin SGGW w Warszawie prowadzone są kompleksowe badania nad fizjologią, aklimatyzacją i użytkowaniem tej rośliny (1, 2). Zainteresowanie uprawą szarłatu wynika z faktu, że jego nasiona i liście odznaczają się dobrą wartością odżywczą i mogą być wykorzystane w żywieniu ludzi i zwierząt.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

30

Numer

1

Opis fizyczny

s.17-23,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, 50-140 Wroclaw, Pl.Nankiera 1

Bibliografia

  • 1. Kiryjow J. (red.): Amaranthus, perspektywy uprawy i wykorzystania, Wyd. SGGW, Warszawa, 1994
  • 2. Nalborczyk E.: Amaranthus roślina uprawna ponownie odkryta, Przegl. Piek. Cukierń., 1995; (6): 34-35
  • 3. Schnetzler K.A., Breene W.M.: Food uses and amaranth product research: a comprehensive review, w: Amaranth, biology, chemistry and technology. Paredes-Lopez O., CRC Inc. Press, Boca Raton, 1994: 155-184
  • 4. Teutonico R.A., Knorr D.: Amaranth, composition, properties and applications of a rediscovered food crop, Food Technol., 1985; 39: 49-61
  • 5. Turchi F.: L'amaranto: una coltura poco nota ricca di interessanti prospettive, Litografia, Firenze, 1987
  • 6. Alkämper J.: Bedeutung der Pseudo-Cerealien Amaranthus und Chenopodium in ihren Heimatländern und Anbaumöglichkeiten in Deutschland, Getr. Mehl Brot, 1992; 46: 3-6
  • 7. Dodok L., Modhir A.A., Halasova G., Polacek I., Hozova B.: Importance and utilization of amaranth in food industry. Part I. Characteristic of grain and average chemical constitution of whole amaranth flour, Nahrung, 1994; 38: 378-381
  • 8. Halasova G., Dodok L., Smelik A., Greif G.: Złożenie sacharidov v zrne laskavca metlinateho (Amaranthus cruentus), Bull PV, 1992; 31: 71-78
  • 9. Amaranthus, Dodatek do Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego, Przegl. Piek. Cukierń., 1995; (6): 31-42
  • 10. Pedersen B., Kalinowski L.S., Eggum B.O.: The nutritive value of amaranth grain (Amaranthuś caudatus). 1. Protein and minerals of raw and processed grain, Plant Foods Hum. Nutr., 1987; 36: 309-324
  • 11. Pedersen B., Knudsen K.E.B., Eggum B.O.: The nutritive value od amaranth grain (Amaranthus caudatus). 3. Energy and fibre of raw and processed grain. Plant Foods Hum. Nutr., 1990; 40: 61-71
  • 12. Becker R., Wheeler E.L., Lorenz K., Stafford A.E., Grosjean O.K., Saunders R.M.: A compositional study of amaranth grain, J. Food Sei., 1981; 46: 1175-1180
  • 13. Sanchez-Marroquin A., Del Valle F.R., Escobedo M., Avitia R., Maya S., Vega M.: Evaluation of whole amaranth (Amaranthus cruentus) flour, its air-classfied fraction and blends of these with wheat and oats as possible components for infant formulas, J. Food Sei., 1986; 51: 1231-1238
  • 14. Prakash D., Pal M.: Seed protein, fat and fatty acid profile of Amaranthus species, J. Sei. Food Agric., 1992; 58: 145-147
  • 15. Colmenarez de Ruiz A.S., Bressani R.: Effect of germination on the chemical composition and nutritive value of amaranth grain, Cereal Chem., 1990; 67: 519-522
  • 16. Duarte-Correa A., Jokl L., Carlsson R.: Chemical constituents, in vitro protein digestibility, and presence of antinutritional substances i amaranth grain, Arch. Latinoam. Nutr., 1986; 36: 319-326
  • 17. Duarte-Correa A., Jokl L., Carlsson R.: Amino acid composition of some Amaranthus sp. grain protein and its fractions, Arch. Latinoam. Nutr. 1986; 36: 466-476
  • 18. Bressani R., Garcia-Vela L.A.: Protein fraction in amaranth grain nad their chemical characterization, J. Agric. Food Chem., 1990; 38: 1205-1209
  • 19. Pedersen B., Hallgren L., Hansen I., Eggum B.O.: The nutritive value of amaranth grain (Amaranthus caudatus) 2. As a supplement to cereals. Plant Foods Hum. Nutr., 1987; 36: 325-334
  • 20. Abreu M., Hernandez M., Castillo A., Gonzales I., Brito O.: Study on the complementary effect between the proteins of wheat and amaranth, Nahrung, 1994; 38: 82-86
  • 21. Sanchez-Marroquin A., Domingo M.V., Maya S., Saldana C.: Amaranth flour blends and fractions for baking applications, J. Food Sei., 1985; 50: 789-794
  • 22. Breene W.M.: Food uses of grain amaranth, Cereal Foods World, 1991; 36: 426-430
  • 23. Becker R.: Preparation, composition, and nutritional implications of amaranth seed oil, Cereal Foods World, 1989; 34: 950-953
  • 24. Fernando T., Bean G.: A comparison of the fatty acids and sterols of seeds of weedy and vegetable species of Amaranthus spp., JAOCS, 1985; 62: 89-91
  • 25. Lyon C. K, Becker R.: Extraction and refining of oil from amaranth seed, JAOCS, 1987; 64: 233-236
  • 26. Ayorinde F.O., Ologunde M.O., Nana E.Y., Bernard B.N., Afolabi O.A., Oke O.L., Shepard R.L.: Determination of fatty acid composition of Amaranthus species, JAOCS, 1989; 66: 1812-1814
  • 27. Qureshi A.A., Lehmann J.W.: Cholesterol regulation by grain amaranth and its oil in 6-week old female chickens, Cereal Foods World, 1991; 36 (Abstr.): 710
  • 28. Garcia L.A., Alfaro M.A., Bressani R.: Digestibility and nutritional value of crude oil from three amaranth species, JAOCS, 1987; 64: 371-375
  • 29. Wills R.B., Wong A.W.K., Scriven M., Greenfield H.: Nutrient composition of Chinese vegetables, J. Agric. Food Chem. 1984; 32: 413-416
  • 30. Hill R.M., Rawate P.D.: Evaluation of food potential, some toxicological aspects, and preparation of a protein isolate from the aerial part of amaranth (pigweed), J. Agric. Food Chem., 1982; 30: 465-469
  • 31. Prakash D., Pal M.: Nutritional and antinutritional composition of vegetable and grain amaranth leaves, J. Sci. Food Agric., 1991; 57: 573-583
  • 32. Del Valle F.R., Escobedo M., Sanchez-Marroquin A., Bourges H., Bock M.A., Biemer P.: Nitrogen balance in infants fed formulas containing amaranth of a soy-oats formula, Cereal Chem., 1992; 69: 156-159
  • 33. Morales E., Lembcke J., Graham G.G.: Nutritional value for young children of grain amaranth and maize-amaranth mixtures: effect of processing, J. Nutr., 1988; 118: 78-85
  • 34. Gupta Ch., Sehgal S.: Development, acceptability and nutritional value of weaning mixtures, Plant Foods Hum. Nutr., 1991; 41: 107-116
  • 35. Balasubramanian T., Sadasivam S.: Changes in carbohydrate and nitrogenous components and amylase activities during germination of grain amaranth, Plant Foods Hum. Nutr., 1989; 39: 325-330
  • 36. Fanfuso M., Bassir O.: Nutritional qualities of some african edible leafy vegetables. Effect of boiling on the essential amino acid composition of their extracted protein, J. Food Sci., 1976; 41: 214-215
  • 37. Latunde-Dada G.O.: Effect of processing on iron levels in and availability from some nigérian vegetables, J. Sci. Food Agric., 1990; 53: 355-361
  • 38. Amaranth forage, Informacja Rodale Institute Research Center, Kutztown, Pensylwania, 1992; (9): 1-3
  • 39. Acar N., Vohra P., Becker R., Hanners G.D., Saunders R.M.: Nutritional evaluation of grain amaranth for growing chickens, Poultry Sci., 1988; 67: 1166-1173
  • 40. Laovoravit N., Kratzer F. H., Becker R.: The nutritional value of amaranth for feeding chickens, Poultry Sci., 1986; 65: 1365-1370

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-dcf9d6b4-3b67-4cf9-adf7-d3126e052d1e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.