EN
Two preservatives, formalin and alcohol as well as the freezing method were studied to show their effect on three morphological characters of two fish species of the family Mullidae (Mullus barbatus and M. surmuletus) collected from the Libyan coastal waters of the Mediterranean Sea near Benghazi City. The results showed a variable effect of the preservatives used and the freezing techniques. Shrinkage was the most common effect observed in the preservation tests, although a number of increase cases were obtained as well.
PL
Analizowano wpływ substancji utrwalających - formaliny i alkoholu oraz mrożenia na trzy cechy morfologiczne dwóch gatunków ryb z rodziny Mullidae (Mullus barbatus i Mullus surmu letus) złowionych w przybrzeżnych wodach Libii w pobliżu miasta Benghazi. Badania wykazały, że obie substancje utrwalające i mrożenie mają zróżnicowany wpływ na analizowane cechy ryb. Najczęściej obserwowaną zmianą było kurczenie się materiału badawczego. Niektóre jednak ryby wykazywały nieznaczny wzrost długości ciała pod wpływem zastosowanych środków konserwujących.