PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 47 | 11 |

Tytuł artykułu

Wplyw kontaktu stali oraz powlok z tworzywa PET na jakosc ziemniaczanego spirytusu surowego [2]

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono badania nad wpływem kontaktu stali stosowanej na zbiorniki magazynowe w przemyśle fermentacyjnym i spirytusowym oraz powłok z tworzywa PET na jakość ziemniaczanego spirytusu surowego. W badanym spirytusie, w wyniku korozji stalowych płytek, stwierdzono zwiększenie zawartości aldehydów, związków karbonylowych oraz innych zanieczyszczeń. W przechowywanym spirytusie najlepsza okazała się powłoka z PET – zmiany fizykochemiczne i organoleptyczne badanego spirytusu były porównywalne ze zmianami, jakie zaszły w spirytusie przechowywanym w szklanym sloju (próbka kontrolna).
EN
The influence of the contact between the spirit and the steel and PET covers (used for the store tanks construction in the fermentation and spirit industry) on the quality of the raw spirit is presented in the paper. In the analysed spirit the corrosion of steel surfaces induced the increase of the aldehydes, carbonyl substances and other pollution. The PET cover was the best for keeping the quality of the raw - the physical-chemical and sensory changes of analysed spirit were comparable to the changes in the spirit kept in the vitreous jar (as the control probe).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

47

Numer

11

Opis fizyczny

s.22-23,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Biotechnologii Przemyslu Rolno-Spozywczego, Bydgoszcz
autor
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Materiały Fabryki Maszyn Spożywczych „Spomasz" Pleszew S.A., 1998.
  • [2] Gwardys S.: 1972. Badania nad doborem powłok antykorozyjnych dla przemysłu fermentacyjnego. Praca doktorska, Politechnika Łódzka.
  • [3] Niełepkowicz-Charczuk A., Włodarczyk Z.: 1991. Wpływ przechowywania spirytusów w obecności stali na zmiany zawartości w nich aldehydów. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., nr 12, s. 6-7.
  • [4] Jarosz K.: 1994. Wpływ tworzywa użytego do budowy aparatów destylacyjno-rektyfikacyjnych na jakość otrzymanego spirytusu surowego i rektyfikowanego. Sprawozdanie z tematu o symbolu 4.3.3., IBPRS Warszawa.
  • [5] Kłosowski G., Czupryński B.: Badanie zależności między potencjałem redoks a zawartością produktów fermentacji etanolowej prowadzonej z udziałem drożdży D-2 i As-4. Spraw. 3.4.5., SPG Bydgoszcz.
  • [6] Kłosowski G., Czupryński B.: 1993. Przyczyny powstawania związków karbonylowych w spirytusie surowym ze szczególnym uwzględnieniem aldehydu octowego. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., nr 5, s. 8-10.
  • [7] Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K.: 1997. Związki karbonylowe w spirytusie surowym. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., nr 4, s. 14-16.
  • [8] Czupryński B., Kłosowski G.: 1997. Wpływ powłok stosowanych do zabezpieczeń antykorozyjnych zbiorników magazynowych na zmiany jakościowe spirytusu surowego w trakcie jego przechowywania. Spraw. 3.4.3., IBPRS Bydgoszcz.
  • [9] Owen V.M.: 1988. Sensors for use in bioreactor vessels - the European market. International - Industrial - Biotechnology, nr 8 (6), s. 24-26.
  • [10] Polska Norma: PN-80/A-79528. Spirytus - Metody badań.
  • [11] Polska Norma: PN-92/A-79528/12. Oznaczanie zawartości suchej pozostałości po odparowaniu spirytusu.
  • [12] Filipowicz B., Więckowski W.: 1986. Biochemia t. II. PWN Warszawa - Łódź.
  • [13] Davies D. D., Giovanelli J., Rees T.: 1969. Biochemia roślin. PWRiL Warszawa.
  • [14] Skibniewski Cz., Beer J., Kumider J.: 1971. Instrukcja analityczna oznaczania aldehydów, alkoholi, estrów i kwasów w spirytusach. IPF Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-dc9cc775-f8e7-491b-b28c-d4fcd2ff3889
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.