PL
Różne koncentracje kwasu medikagenowego (KM) oraz pięciu glikozydów tego kwasu wyodrębnionych z lucerny siewnej (Medicago sativa) dodawano do pożywki agarowej (corn meal agar, CMA) zaszczepionej kulturą Gaeumannomyces graminis var. tritici (Ggt). Po różnych okresach inkubacji mierzono promień kolonii badanego grzyba i wyliczano % zahamowania jego wzrostu w stosunku do kontroli (CMA z dodatkiem rozpuszczalnika testowanych związków). Spośród analizowanych związków tylko monoglukozyd KM (3-O-β -D -glukopiranozyd KM) istotnie hamował wzrost Ggt w zakresie użytych koncentracji. Związek ten w stężeniu 50 µM spowodował zupełne zahamowanie rozwoju badanego grzyba, a po przełożeniu inokulum na pożywkę czystą, grzyb ten nie był zdolny do ponownego wzrostu. Wskazuje to, że w powyższej koncentracji monoglukozyd KM wykazuje efekt grzybobójczy w stosunku do Ggt.
EN
Different concentrations of medicagenic acid and five glycosides of this acid isolated from alfalfa (Medicago sativa) were added to agar medium (com meal agar, CMA) inoculated with cultures of Gaeumannomyces graminis var. tritici (Ggt). After 7 days of incubation at 25°C colony radius was measured and % of inhibition calculated in relation to the control medium (CMA enriched with the solvent of the tested compounds). Within the tested concentrations, only 3-O-β -D -glucopiranoside medicagenate (monoglucoside) significantly reduced the growth of Ggt on CMA medium. This compound at 0.05 mM concentration completely inhibited the development of the fungus and the effect was shown to be fungi-toxic.