PL
Badaniami objęto 158 krów rasy czarno-białej. Próby mleka pobierano w odstępach miesięcznych, określając jego podstawowy skład oraz zawartość cholesterolu. Skład mleka określano na aparacie Milko-Scan 133 B. Zawartość cholesterolu określano metodą enzymatyczną. Natomiast jego poziom metodą kolorymetryczną na spektofotometrze Becmanna przy długości fali 500 milimikronów. Na podstawie przeprowadzonych obliczeń statystycznych stwierdzono, że możliwe jest jednokrotne określenie zawartości cholesterolu w trakcie laktacji pomiędzy 7 a 10 miesiącem jej trwania. Pomimo że wykazano istotny wpływ na poziom cholesterolu w mleku takich czynników, jak genotyp krów, sezon oraz wiek zwierząt to jednak wykazane rezultaty należy traktować jako wstępne.
EN
One hundred and fifty eight cows of Black and White breed served as material for studies. Milk samples were collected monthly. Milk composition was determined with Milco-Scan 133B. Cholesterol content was determined by enzymatic method, and cholesterol level - by colorimetrie method using Beckmann spectrophotometer at 500 milimik. It was found that cholesterol content can be determined only once during lactation, between the 7th and the 10th month of lactation. Despite the fact the results show a clear influence of cows genotype, season and age on milk cholesterol content, they should be treated as preliminary.