PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 50 | 10 |

Tytuł artykułu

Konsumpcja owocow i warzyw w Polsce i w UE

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Fruit and vegetables consumption in Poland and in European Union

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono spożycie owoców i warzyw i ich przetworów w kraju w ostatniej dekadzie oraz zamiany jakie zaszły w spożyciu w okresie 2001-2005 wobec lat 1996-2000. Porównano spożycie w Polsce i w krajach UE-25. Podkreślono zahamowanie rosnącego trendu w spożyciu owoców z końca lat dziewięćdziesiątych i stagnację w spożyciu warzyw, które to tendencje są wynikiem zahamowania wzrostu dochodów konsumentów. Przedstawiono jak niekorzystnie wypada poziom spożycia owoców w Polsce na tle konsumpcji w UE-25. Poziom spożycia owoców (55,24 kg/mieszk.) i warzyw (110,50 kg/mieszk.) ustabilizowany w ostatnich latach na niskim poziomie ma szansę na wzrost, ponieważ w 2006 r. notuje się duże ożywienie gospodarcze w kraju. Poprawa zamożności społeczeństwa będzie stymulowała wzrost konsumpcji szczególnie owoców i ich przetworów.
EN
The article presents consumption of fruit, vegetables and their preserves in Poland in the last decade and also shows changes which occured in this consumption from 2001 to 2005 in comparison with the period from 1996 to 2000. The consumption in Poland is compared with consumption in UE-25. This comparison shows two trends; the first one is coming to a stop of growing trend in fruit consumption in the end of nineties. The second one is stagnation in vegetables consumption. Both trends are result of stopping of increasing in consumers income. It indicates that level of fruit consumption is definitely lower in Poland comparing with UE-25. Low levels of fruit consumption (55,24 kg per capital) and vegetables consumption (110,50 kg per capital) which occured in Poland last years have a chance to rise because quite big, economic growth is observed in 2006 in this country. Increase of society's affluence will simulate increase of consumption particularly consumption of fruit and theirs preserves.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

10

Opis fizyczny

s.26-28,rys.,tab.,wykr.

Twórcy

  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Zywnosciowej - Panstwowy Instytut Badawczy, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-da8591af-ca36-4327-a603-972539e7ea51
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.