PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 51 | 08 |

Tytuł artykułu

Alternatywna metoda wykrywania Salmonella spp.

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oceniono test ELISA Salmonella-TEK służący do wykrywania antygenu Salmonella w żywności. W badaniach modelowych wykorzystywano 25 szczepów Salmonella. 25 g porcje sproszkowanego mleka zakażano mniej niż 10. komórkami bakterii. We wszystkich eksperymentach z badanymi drobnoustrojami namnażanymi według dwóch procedur (podłoże Salmosyst lub zbuforowana woda peptonowa i podłoże Rappaport-Vassiliadis), otrzymano dodatnie wyniki testu. Użycie podłoża Salmosyst dawało możliwość skrócenia czasu badania z zastosowaniem testu Salmonella-TEK z 48 do 34 godz.
EN
ELISA Salmonella-TEK test used for the detection of Salmonella antigen in food was estimated. In the model experiments 25 Salmonella strains were applied. As much as 25 g of portions of powder milk were infected with less than 10 cells of bacteria. Positive results of the test were obtained in all experiments with 25 strains and both enrichment procedure (Salmosyst medium or buffered peptone water + Rappaport-Vassiliadis medium). Application of Salmosyst medium allowed to shorten the time of analyses with Salmonella-TEK test from 48 hours to 34 hours.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Numer

08

Opis fizyczny

s.27-30,tab.,fot.,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Biotechnologii Przemyslu Rolno-Spozywczego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa

Bibliografia

  • [1] Czajkowska D., Witkowska-Gwiazdowska A.: 1994. Postęp w mikrobiologicznych metodach stosowanych w analizie żywności. Mat. Sem. „Analiza Żywności. Metody szybkiej diagnostyki mikrobiologicznej”. IBPRS, Warszawa, 55-77.
  • [2] Czajkowska D., Witkowska-Gwiazdowska A., Czajka J.: 1996. Podłoże Salmosyst w metodzie wykrywania pałeczek Salmonella w żywności. Przemysł Spożywczy, Warszawa, 50, 12, 16-18.
  • [3] Flowers R.S., D’Aoust J-Y. i in.: 1992. Salmonella. Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods. American Public Health Association, Washington, 371.
  • [4] Materiały ze szkolenia nt. „Zasady Analizy Ryzyka i Krytycznych Punktów Kontrolnych (HACCP)” organizowanego w W-wie w 1994 r. przez Ministerstwo Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej i Natural Resources Institute z Wielkiej Brytanii.
  • [5] Mulder R.W.A.W.: Salmonella research at Spelderholt Centre for Poultry. Research and Extension. Wydawnictwo Centre for Poultry Research and Extention The Netherlands. 471, 3.
  • [6] Ng S. P., Tsui C. O. i in.: 1996. Detection and Serogroup Differentiation of Salmonella spp. in Food within 30 Hours by Enrichment-Immunoassay with a T6 Monoclonal Antibody Capture Enzyme-Linked Immunosorbent Assay. Applied and Environmental, 62, 7, 2294-2302.
  • [7] Norma PN-ISO-6579/95. Ogólne zasady metod wykrywania pałeczek Salmonella.
  • [8] Przybylska A.: 1996. Zatrucia i zakażenia pokarmowe w 1994 roku. Przegląd Epidemiologiczny, 50, 1-2, 133-142.
  • [9] Salmonella-TEK ELISA Test System. For the detection of Salmonella antigen in foods. Instrukcja firmy Organon Teknika.
  • [10] Van Poucke L.S.G.: 1990. Salmonella-TEK, a Rapid Screening Method for Salmonella Species in Food. Applied and Environmental, 56, 4, 924-927.
  • [11] Witkowska-Gwiazdowska A., Czajkowska D.: 1994. Wykrywanie i identyfikacja bakterii chorobotwórczych obecnych w produktach żywnościowych przy wykorzystaniu nowych podłoży i testów biochemicznych i serologicznych. Mat. Sem. „Analiza Żywności. Metody szybkiej diagnostyki mikrobiologicznej”. IBPRS, Warszawa, 78-96.
  • [12] Witkowska-Gwiazdowska A., Czajkowska D.: 1995. Wykrywanie wybranych mikroorganizmów patogennych w żywności. Opracowanie IBPRS. Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d8fcade1-741c-4a54-8a67-26fffed1d640
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.