PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 417 |

Tytuł artykułu

Uogolniony model kinetyki suszenia warzyw i owocow w pierwszym okresie

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Matematyczny teoretyczny model stałej szybkości suszenia w pierwszym okresie suszenia ciał stałych rozszerzono o uogólniony model zmian powierzchni suszonego ciała w zależności od jego zawartości wody. Zarówno model stałej szybkości suszenia jak i model uogólniony, uwzględniający zmiany powierzchni suszonych produktów, zostały pozytywnie zweryfikowane w zakresie różnych zmian średnich zawartości wody tych produktów.
EN
Model of constant drying rate, within the first period of drying, was supplemented with a model of surface changes of dried products, depending on variation of their moisture content (dry basis). Generalized - regarding shrinkage of investigated products - model of drying rate within the first period of drying was formulated. The models were empirically verified by the measurements of drying rate for red beet root (prisms), onion, garlic, carrot (slices) and ahole mushrooms.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

417

Opis fizyczny

s.15-34,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • Jaros, M., A. Kaleta, R. Karwowski, M. Markowski. 1993. Pomiary średniej zawartości wody w suszonych burakach ćwikłowych. Niepublikowane sprawozdanie. Projekt badawczy Komitetu Badań Naukowych, nr 5 5514 91 02. Katedra Inżynierii Procesów Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa.
  • Jaros M., A. Kaleta, R. Karwowski, M. Markowski. 1993. Pomiary średniej zawartości wody w suszonych plasterkach czosnku. Niepublikowane sprawozdanie. Projekt badawczy Komitetu Badań Naukowych, nr 5 5514 91 02. Katedra Inżynierii Procesów Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa.
  • Kanichi Suzuki, Kiyoshi Kubota, Tsutomu Hasegawa, Hideaki Hosaka. 1976. Shrinkage in dehydration of root vegetables. J. of Food Science, v. 41, 1189-1193.
  • Karathanos, V., S. Anglea, M. Karel. 1993. Collapse of structure during drying of celery. Drying Technology, 11(5), 1005-1023.
  • Kompany, E., J. Benchimol, K. Allaf, B. Aniseba, J. M. Bouvier. 1993. Carrot dehydration for instant rehydration: Dehydration kinetics and modelling. Drying Technology, 11(3), 451-470.
  • Lisiecki, K., A. Replińska. 1993. Pomiary średniej zawartości wody w suszonych plasterkach marchwi. Niepublikowane sprawozdanie. Projekt badawczy Komitetu Badań Naukowych, nr 5 5514 91 02. Katedra Inżynierii Procesów Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa.
  • Lozano, J. E., R. Rotstein, M. J. Urbicain. 1983. Shrinkage, porosity and bulk density of foodstuffs at changing moisture contents. J. of Food Science, v. 48, 1497-1502.
  • Mazza, G., M. Lemaguer. 1980. Dehydration of onions: some theoretical and practical considerations. J. of Food Technology, 15, 181-194.
  • Murakowski, J., P. Irek. 1993. Pomiary średniej zawartości wody w suszonych pieczarkach. Niepublikowane sprawozdanie. Projekt badawczy Komitetu Badań Naukowych, nr 5 5514 91 02. Katedra Inżynierii Procesów Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa.
  • Pabis, S. 1965. Suszenie płodów rolnych (Drying farm crops) Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa.
  • Pabis, S. 1994. Analiza i ocena metod modelowania kinetyki suszenia warzyw i owoców w pierwszym okresie suszenia. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, Zeszyt nr 417.
  • Pabis, S. 1994a. Rachunek błędów w badaniach procesów suszenia. Część I: Wybrane zagadnienia rachunku błędów. Zeszyty problemowe Postępów Nauk Rolniczych, Zeszyt 415.
  • Piotrowska, E., J. Wierzejski. 1993. Pomiary średniej zawartości wody w suszonych plasterkach cebuli. Niepublikowane sprawozdanie. Projekt badawczy Komitetu Badań Naukowych, nr 5 5514 91 02. Katedra Inżynierii Procesów Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa.
  • Violaz, P., C. Suarez. 1985. Drying of shrinking bodies. AIChE Journal, v. 31,9,1566-1568.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d8248072-4f76-4ad2-b2de-d96f0bd26b67
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.