EN
Body length-dependent variability of the 5 following characteristics, commonly regarded as diagnostic, was studied: head length, maximum body depth, interorbital distance, horizontal eye diameter, and snout length. Ray counts in the dorsal, anal, and pectoral fins were analysed. Skeletal bones were described in detail, based on material from 3 individuals. The data obtained served to extend the species description. Functional and evolutionary importance of variability in the characters studied was analysed.
PL
W oparciu o znacznie obszerniejszy materiał niż w dotychczasowych opisach gatunku, przeprowadzono studia nad 9 cechami uznawanymi powszechnie za diagnostyczne (Tab. 2, Fig. 1). Zbadano 5 cech morfometrycznych: długość głowy, maksymalną wysokość ciała, odległość międzyoczną, poziomą średnicę oka i długość pyska (Tab. 2, Fig. 1). Wyniki tych pomiarów wyrażono w % długości całkowitej lub długości głowy i zbadano zmienność tych proporcji wraz ze wzrostem długości ciała badanych ryb (Fig. 2-6). Dodatkowo zbadano zależność między długością całkowitą (l.t.) i długością ciała (I.c.). Ponadto zbadano 3 cechy merystyczne - liczebność promieni w płetwach: grzbietowej, odbytowej i piersiowej (Tab. 3). W oparciu o trzy osobniki wykonano dokładny opis kości szkieletu (Fig. 7-16). Na podstawie tych badań morfologicznych i osteologicznych sporządzono rozszerzony opis gatunku. Niektóre proporcje ciała P. georgianus ulegają zmianom wraz ze wzrostem długości osobnika. Wykryte Względne zmniejszanie się średnicy oczu oraz zwiększanie się ich rozstawu wraz ze wzrostem długości ma prawdopodobnie znaczenie funkcjonalne i związane jest ze stopniowym przechodzeniem omawianych ryb z odżywiania się drobnymi skorupiakami przydennymi na odżywianie się nektonem. Występujące U P. georgianus wydłużone, w porównaniu z niektórymi innymi przedstawicielami Bathydraconidae (Gymnodraconinae), szczęki oraz skrócony wyrostek praemaxillare (Fig. 10) - świadczą o zaawansowanym procesie "wtórnej pelagizacji". Innymi cechami świadczącymi o wtórnej pelagizacji jest słabe skostnienie, gąbczastość i przesycenie tłuszczem układu kostnego (zmniejszenie masy właściwej).