PL
Doniesienia licznych autorów wskazują, że dieta uboga w białko (PDD) może zmniejszać aktywność enzymów antyoksydacyjnych w tkankach, czemu towarzyszy wzrost wskaźników peroksydacji lipidów. Z kolei adaptacja do wysiłków fizycznych powoduje wzrost bariery antyoksydacyjnej w tkankach. Brak jest doniesień oceniających wpływ PDD na aktywność enzymów antyoksydacyjnych w mięśniach szkieletowych oraz wpływ treningu na czynność enzymów antyoksydacyjnych w mięśniach i w wątrobie u zwierząt karmionych PDD. Zagadnienia te były celem obecnej pracy. Badania wykonano na szczurach, samcach rasy Wistar. Zwierzętom przez 3 miesiące podawano dietę o zawartości 9% energii z białka. Jedna grupa zwierząt biegała na bieżni mechanicznej godzinę dziennie, przez 5 dni w tygodniu. Druga grupa pozostawała w spoczynku. Kontrolę stanowiły zwierzęta, trenowane lub nietrenowane karmione dietą zawierającą 20% energii z białka. Po 3 miesiącach określano aktywność peroksydazy glutationowej (GPX) i dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) oraz zawartość zredukowanego glutationu (GSH) w homogenatach wątroby, mięśnia płaszczkowatego (Soleus), oraz części czerwonej (R-Gastrocnemius) i białej (W-Gastrocnemius) mięśnia brzuchatego łydki. PDD obniżała aktywność GPX we wszystkich badanych tkankach oraz aktywność SOD w R- i W-Gastrocnemius i Soleus. Ponadto obserwowano obniżenie zawartości GSH w wątrobie, Soleus i W-gastrocnemius. U zwierząt karmionych PDD, trening częściowo zapobiegał obniżeniu aktywności GPX i SOD w Soleus i W-Gastocnemius. PDD zwiększała wartość stosunku SOD do GPX we wszystkich badanych tkankach. Trening powodował zmniejszenie tego efektu w R-Gastrocnemius i tendencje do zmniejszenia w pozostałych tkankach.
EN
Several authors have reported that protein deficient diet (PDD) may decrease activity of antioxidant enzymes and consequently leads to lipid peroxidation. On the other hand, adaptation to physical exercise is associated with increase in the efficiency of the antioxidant defense system. In the literature available no reports have been found on the effect of PDD on the activity of antioxidant enzymes in skeletal muscles and the effect of PDD together with physical training on the antioxidant enzymes in muscles and liver. Therefore, this effect of PDD was the aim of the present study. The investigation was conducted on male Wistar rats. The animals were fed a diet of protein content limited to 9% energy value. The animals were divided into rest-group and trained-group. The trained animals were exercised on the treadmill, 1h daily, 5 days a week. The control groups, trained and untrained, fed a diet of protein content of 20% energy value. After 3 mo the activity of superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPX), and reduced glutathione (GSH) content in liver, m. Soleus, red and white part of m. Gastrocnemius were determined. PDD caused a significant decrease in the GPX activity in all tissue tested and decrease in the SOD activity in muscles. Reduced glutathione content in PDD fed animals decreased in liver, m. Soleus and white Gastrocnemius. PDD caused increase in SOD to GPX ratio in all tissue tested. Physical training partially prevented the PDD-induced decrease in SOD and GPX activity.