PL
Oceniono, metodą wywiadu żywieniowego (historia żywienia), zwyczaje żywieniowe i częstotliwość spożycia produktów spożywczych w grupie 200 kobiet chorych na nowotwory sutka i jajnika w porównaniu do 600 kobiet zdrowych. W obu badanych grupach kobiet stwierdzono szereg nieprawidłowości i błędów żywieniowych. Korzystną tendencją w sposobie odżywiania kobiet chorych na nowotwory, w porównaniu do kobiet zdrowych, jest istotnie statystycznie wyższa częstość spożycia, warzyw i owoców, mleka i zup mlecznych, mleka kwaśnego oraz kefiru i jogurtu, sera białego, drobiu, oraz niższa częstość spożycia mięsa wołowego i wieprzowego, kiszki kaszanej i pasztetowej, oraz serów żółtych i topionych. Niekorzystną tendencją w sposobie odżywiania kobiet chorych, w porównaniu ze zdrowymi, jest statystycznie istotna niższa częstość spożycia pieczywa razowego i olejów roślinnych a wyższa częstość spożycia pieczywa białego i bułek, kiełbas, ciast i cukru do napojów.
EN
Using the method of dietary history the dietary habits and the frequency of consumption of various food products were assessed in a group of 200 women with tumours of the breast and ovary in comparison with 600 healthy women. In both studied groups many abnormalities and faults in nutrition were revealed. A beneficial tendency in the dietary habits of women with tumours, as compared to healthy ones, was a statistically significantly higher consumption of vegetables and fruit, milk and milk soups, curdled milk, kefir and yoghurt, cottage cheese, poultry, and lower consumption of pork and beef, liver sausage and blood sausage, and hard or spread cheeses. An unfavourable tendency in the diet of the patients, as compared to healthy women was statistically significantly lower consumption of wholemeal bread and vegetable oils and higher consumption of white bread and rolls, sausages, cakes and sugar used for sweetening of drinks.