PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 22 | 4 |

Tytuł artykułu

Porownanie sposobu zywienia kobiet chorych na nowotwory sutka i jajnika oraz kobiet zdrowych. Czesc I. Zwyczaje zywieniowe i czestotliwosc spozycia produktow spozywczych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oceniono, metodą wywiadu żywieniowego (historia żywienia), zwyczaje żywieniowe i częstotliwość spożycia produktów spożywczych w grupie 200 kobiet chorych na nowotwory sutka i jajnika w porównaniu do 600 kobiet zdrowych. W obu badanych grupach kobiet stwierdzono szereg nieprawidłowości i błędów żywieniowych. Korzystną tendencją w sposobie odżywiania kobiet chorych na nowotwory, w porównaniu do kobiet zdrowych, jest istotnie statystycznie wyższa częstość spożycia, warzyw i owoców, mleka i zup mlecznych, mleka kwaśnego oraz kefiru i jogurtu, sera białego, drobiu, oraz niższa częstość spożycia mięsa wołowego i wieprzowego, kiszki kaszanej i pasztetowej, oraz serów żółtych i topionych. Niekorzystną tendencją w sposobie odżywiania kobiet chorych, w porównaniu ze zdrowymi, jest statystycznie istotna niższa częstość spożycia pieczywa razowego i olejów roślinnych a wyższa częstość spożycia pieczywa białego i bułek, kiełbas, ciast i cukru do napojów.
EN
Using the method of dietary history the dietary habits and the frequency of consumption of various food products were assessed in a group of 200 women with tumours of the breast and ovary in comparison with 600 healthy women. In both studied groups many abnormalities and faults in nutrition were revealed. A beneficial tendency in the dietary habits of women with tumours, as compared to healthy ones, was a statistically significantly higher consumption of vegetables and fruit, milk and milk soups, curdled milk, kefir and yoghurt, cottage cheese, poultry, and lower consumption of pork and beef, liver sausage and blood sausage, and hard or spread cheeses. An unfavourable tendency in the diet of the patients, as compared to healthy women was statistically significantly lower consumption of wholemeal bread and vegetable oils and higher consumption of white bread and rolls, sausages, cakes and sugar used for sweetening of drinks.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

4

Opis fizyczny

s.335-350,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, Wroclaw
autor

Bibliografia

  • 1. Archer V.E.: Cooking methods, carcinogens, and diet cancer studies. Nutr. Cancer, 1988, 11, 75.
  • 2. Van den Brandt P.A., van,t Veer P., Goldbohm R.A.: A prospective cohort study on dietary fat and the risk of postmenopausal breast cancer. Cancer Res. 1993, 53, 73.
  • 3. Carrol K.K.: Carbohydrate and cancer. W: Cancer and nutrition. (Pod red.) Alfin-Slater R.B., Kritchevsky D.: New York, Plenum Publishing Corporation, 1991.
  • 4. Cohen L.A., Rose D.P., Wynder E.L.: A rationale for dietary intervention in postmenopau­sal breast cancer patients: an update. Nutr. Cancer, 1993, 19, 1.
  • 5. Dragsted L.O., Strube M., Larsen J.C.: Cancer protective factors in fruits and vegetables: biochemical and biological background. Pharmacol. Toxicol., 1992, suppl. 1, 116.
  • 6. Eating hints. Recipes & tips for better nutrition during cancer treatment. Bethesda, National Cancer Institute, NIH Publication No 92-2079, 1992.
  • 7. Fernandes C.F., Shahani K.M., Amer M.A.: Therapeutic role of dietary lactobacillic fermented dairy products. FEMS Microbiol. Rev., 1987, 46, 343.
  • 8. Florence T.M.: Free radicals, antioxidants and cancer prevention. Proc. Nutr. Aust., 1990, 15, 88.
  • 9. Gormley T.R.: Studies on the role of fruit and vegetables in the diet. Professional Horticulture, 1989, 3, 66.
  • 10. Hursting S.D., Thornquist M., Henderson M.M.: Types of dietary fat and the incidence of cancer at five sites. Prev. Med., 1990, 19, 242.
  • 11. Kanstrom L., Holm L.E.: Promoting dietary change in the Stockholm cancer prevention program. Cancer Detect. Prev., 1992, 16, 203.
  • 12. Karmali R.A.: N-3 fatty acids and cancer. J. Inter. Med., 1989, 225, suppl. 1, 197.
  • 13. Kesteloot H., Lesaffre E., Joossens J.V.: Dairy fat, saturated animal fat, and cancer risk. Prev. Med., 1991, 20, 226.
  • 14. Knekt P., Albanes D., Seppanen R.: Dietary fat and risk of breast cancer. Am. J. Clin. Nutr., 1990, 52, 903.
  • 15. Kritchevsky D.: Nutrition and breast cancer. Cancer, 1990, 66, 1321.
  • 16. Kromhout D.: The importance of N-6 and N-3 fatty acid in carcinogenesis. Med. Oncol. & Tumor Pharmacother., 1990, 7, 345.
  • 17. Kune G.A., Facs F.F.: Eating fish protects against some cancers: epidemiological and experimental evidence for a hypothesis. J. Nutr. Med., 1990, 1, 139.
  • 18. Lubin F., Ron E.: Consumption of methylxanthine - containing beverages and the risk of breast cancer. Cancer Letters, 1990, 53, 81.
  • 19. Nordevang E., Ikkala E., Callmer E.: Dietary intervention in breast cancer patients: effects on dietary habits and nutrient intake. Eur. J. Clin. Nutr., 1990, 44, 681.
  • 20. Riboli E.: Nutrition and cancer: background and rationale of the european prospective investigation into cancer and nutrition (EPIC). Annals of Oncology, 1992, 3, 783.
  • 21. Rose D.P., Connolly J.M.: Influence of dietary fat intake on local recurrence and progression of metastases arising from MDA-MB-435 human breast cancer cells in mude mice after excision of the primary tumor. Nutr. Cancer, 1992, 18, 113.
  • 22. Sasaki S., Horacsek M., Kesteloot H.: An ecological study of the relationship between dietary fat intake and breast cancer mortality. Prev. Med., 1993, 22, 187.
  • 23. Szewczyński J., Ostrowska A., Krechniak A.: Assessment of diets of Medical Academy Students. Part I. Results of qualitative assessment of diets. Żyw. Czlow. 1990, 17, 38.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d67e8a78-c1ba-4696-a0b9-f9efb927768f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.