PL
Prawidłowo zbilansowana dieta jest warunkiem dobrego stanu zdrowia oraz profilaktyki przeciwko szerzącym się chorobom cywilizacyjnym, szczególnie gdy dotyczy organizmu rozwijającego się, narażonego na wzmożony wysiłek fizyczny oraz niekorzystne czynniki zewnętrzne. W pracy oceniono zawartość wapnia oraz witamin C i A w całodziennych racjach żywnościowych, planowanych w żywieniu żołnierzy, pełniących zasadniczą służbę wojskową. Ocenie poddano jadłospisy dekadowe pobrane w latach 2006-2008 z różnych jednostek wojskowych. Zawartość wapnia, wit. A i wit. C obliczono bez uwzględniania strat a wartości porównano do obowiązującej w wojsku normy wyżywienia, następnie wartości, zredukowane o straty nieuniknione porównano do normy żywienia zalecanej przez IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia). W przypadku wapnia, wit. A i C, planowane racje pokarmowe w pełni pokrywały realizację normy wyżywienia zalecanej dla wojska. Podobne rezultaty otrzymano przy porównaniu zredukowanych wartości wit A i C z normą IŻŻ na poziomie zalecanym. Natomiast w przypadku wapnia zredukowane wartości pokrywały średnio 95 % zalecanej normy IŻŻ.
EN
Properly balanced diet is the prerequisite of good health and prevention against civilization diseases, particularly in cases of growing organism, that is liable to intensive physical effort and unfavourable external factors. This paper evaluates the content of calcium and vitamins C and A in daily food rations prepared for soldiers in compulsory service. The evaluation was prepared for 10- day menus applied in the years 2006-2008 in different military units. The content of calcium, vit. A and C was calculated without taking into consideration the waste, and the values were compared to the military daily rations. Then, the values, after the reduction of unavoidable waste, were compared to daily rations suggested by the Food Institute. In case of calcium and vitamins A and C, suggested daily rations fully covered the realisation of food norms recommended for the army. Similar results were obtained when we compared reduced values of vitamins A and C with the norms recommended by the Food Institute. In case of calcium, reduced values covered approximately 95 % of the recommended norm.