EN
The qualitative and quantitative analysis of polycyclic aromatic hydrocarbons contamination in selected popular brands of fruit and herbal teas was performed using GC-MS method. Among all teas similar quality profiles of PAHs were observed. In all determined compounds 4 light PAHs (phenanthrene, anthracene, fluoranthene, pyrene) from the group of PAHs listed by EPA were predominant. From group of 15 PAHs, marked out for analysis by The UE Scientific Committee on Food, only benzo[a]anthracene, chrysene, 5-metylchrysene, benzo[b]fluoranthene and benzo[k]fluoranthene were stated, although, their levels were relatively low. Benzo[a]pyrene and the most carcinogenic PAHs, namely dibenzopyrenes, were not detected. Moreover, the GC-MS analysis revealed significant differences in contamination level of particular brands of teas among all fruit and herbal teas under investigation.
PL
Analizę jakościowego i ilościowego zanieczyszczenia wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi wybranych popularnych gatunków handlowych herbatek owocowych i ziołowych przeprowadzono przy zastosowaniu metody GC-MS. Wśród wszystkich herbatek zaobserwowano zbliżone profile jakościowe zawartości WWA. W sumarycznej zawartości oznaczanych związków dominujący udział stanowiły 4 lekkie WWA (fenantren, antracen, fluoranten, piren) z grupy WWA wytypowanych do badań przez EPA. Z grupy 15 WWA, wytypowanych do badań przez Komitet Naukowy ds. Żywności UE, stwierdzono występowanie benzo[a]antracenu, chryzenu, 5-metylochryzenu, benzo[b]fluorantenu i benzo[k]fluorantenu, jednakże poziomy ich zawartości były względnie niskie. Nie wykryto obecności benzo[a]pirenu oraz najbardziej kancerogennych WWA, a więc dibenzopirenów. Ponadto analiza GC-MS wykazała istotne zróżnicowanie poziomów zanieczyszczenia poszczególnych gatunków analizowanych herbatek owocowych i ziołowych.