PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 56 | 4 |

Tytuł artykułu

Miedz i cynk w produktach spozywczych przeznaczonych do zywienia niemowlat i dzieci

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Copper and zinc in food products for infants and children

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W wybranych sokach owocowych,warzywnych, warzywno-owocowych, zupach i daniach obiadowych warzywno-mięsnych oznaczano zawartość miedzi i cynku metodą płomieniową absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA)
EN
Ready to use infant food, namely 7 types of fruit and vegetable juices, 7 types of vegetable-meat soups and 8 types of dinner vegetable-meat meals, was investigated by the flame AAS towards the copper and the zinc content. The average levels of the copper and the zinc were respectively - for the juices: 0.31 mg/kg and 0.51 mg/kg, for the soups: 0.38 mg/kg and 2.60 mg/kg, for the dinner meals: 0.42 mg/kg and 2.98 mg/kg. Consumption of a single unit pack of all the 3 types of food products will cover 29% of recommended daily copper intake and 22% of zinc.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

56

Numer

4

Opis fizyczny

s.355-359,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, ul.Staszica 4, 20-081 Lublin
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d52b7444-38c8-4b19-a262-26c04d5a8eb9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.