PL
Antyoksydanty chronią komórki przed atakiem wolnych rodników powodujących uszkodzenie składników błon komórkowych. Wykazano duże znaczenie związków fenolowych, a szczególnie flawonoidów i kwasów fenolowych w zapobieganiu takim chorobom jak: nowotwory przewodu pokarmowego, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, cukrzyca, artretyzm i innych. Bogatym źródłem związków fenolowych są owoce jagodowe, w tym owoce czarnej porzeczki, żurawiny, borówki brusznicy i czarnej jagody. Związki te, z uwagi na dużą labilność ulegają znacznej degradacji pod wpływem procesu technologicznego. Przeprowadzone badania miały na celu oznaczenie ogólnej zawartości związków fenolowych w sokach sporządzonych z owoców jagodowych oraz określenie ich właściwości przeciwutleniających. Najwyższe aktywności antyoksydacyjne wykazały soki otrzymane z owoców czarnej porzeczki i borówki czernicy, a najniższe z owoców żurawiny. Generalnie aktywność antyoksydacyjna soków z badanych owoców była związana z zawartością w nich związków fenolowych.
EN
Antioxidants protect the cells against the attack of free radicals which may cause damages to cell membranes. The important roles of phenolic compounds, especially flavonoids and phenolic acids in preventing the occurence of diseases such as alimentary canal cancer, artherisclerosis, coronary heart disease, diabetis and others have been shown. Rich in phenolic compoundsare berry fruits, which include black currant, cranberry and bilberry fruits. Thease are labile compounds and undergo severe degradations during technological processes. These investigations were are aimed to determine the total contents of phenolic compounds of prepared juices of berry fruits, as well as, their antioxidant activities were observed in juices of black currant and bilberry, whereas the juices of cranberry had the lowest value. Generally, the antioxidant activities of investigated fruits were closely associated with the contents of phenolic compounds.