EN
Genetically manipulated food barley, Hordeum vulgare L. var. valfajr, was compared to commercial-grade starch as carbon sources in groundnut and soybean based media for supporting growth, sporulation and delta-endotoxin production by Bacillus thuringiensis Berliner B. thuringiensis kurstaki HD-1 and a promising newly isolated B. thuringiensis strain (referred to as BTA) were used. MgCl2, CaCl2, and MnCl2 were used as trace-elements. Culture media were compared in shaken flasks and then in 5 l Fermentors. Biomass, delta-endotoxin levels and the number of spores as colony forming units (CFU) were evaluated. For each of the two strains, biomass and delta-endotoxin synthesis were not significantly different in soybean-based media after substitution starch by barley flour. There were significant differences between the two strains with respect to biomass and toxin production. Evaluated costs of media preparation showed that food barley is an economical alternative to commercial-grade starch in the production of BTA bioinsecticide.
PL
Porównywano zmieniony genetycznie jęczmień, Hordeum vulgare L. odmiana valfajr, ze skrobią handlowej klasy używanej jako zródło węgla oraz pożywki sojowe wykorzystywane do hodowli uzyskania zarodnikowania B. thuringiensis Berliner i do produkcji delta-endotoksyny. Do badań użyto obiecujący, nowo izolowany szczep tej bakterii (BTA). Do pożywki w ilościach śladowych dodano następujące związki: MgCl2, CaCl2 i MnCl2. Pożywki porównywano na wytrząsarce, a następnie przy użyciu sprzętu do fermentacji. Oceniana biomasa i wytwarzanie delta-endotoksyny, po zastąpieniu w pożywkach sojowych skrobii przez mąkę jęczmienną, nie różniły się istotnie. Stwierdzono natomiast różnice pomiędzy dwoma badanymi szczepami pod względem biomasy i produkcji toksyny. Porównanie kosztu przygotowania pożywek wykazało, że jęczmień spożywczy jest ekonomiczną alternatywą do produkcji bioinsektycydu BTA, w stosunku do skrobii handlowej jakości.