PL
Celem pracy było porównanie wybranych cech zwyczajowego żywienia i stylu życia oraz cech osobowościowych mężczyzn z niedokrwienną chorobą serca w okresie kilku lat poprzedzających zawał serca oraz osób zdrowych. Informacje uzyskiwano drogą wywiadu, stosując modyfikację historii żywienia. Uwzględniano w niej częstość spożywania posiłków, preferencje i częstość spożywania produktów mięsnych, ryb, produktów mlecznych, warzyw i owoców, ponadto preferencje dotyczące tłuszczów. W oparciu o te dane określono model żywienia badanych osób. Styl życia charakteryzowano biorąc pod uwagę rodzaj wykonywanej pracy, stosowanie używek oraz sposób spędzania wolnego czasu. Cechy osobowościowe określano poprzez tzw. wzór zachowania A. Uzyskane podczas wywiadu informacje na temat żywienia i stylu życia oceniano stosując punktację poszczególnych zachowań oraz punktację sumaryczną. Badania przeprowadzono wśród mężczyzn, pacjentów sanatorium kardiologicznego, którzy przebyli zawał serca oraz losowo wybranych pracowników SGGW i pacjentów szpitalnego oddziału zabiegowego, u których nie stwierdzono choroby niedokrwiennej serca podczas okresowych badań lekarskich. Wyniki badań przedstawiono z uwzględnieniem wieku mężczyzn (do 60. roku życia i powyżej). Analiza porównawcza zwyczajowego żywienia osób z niedokrwienną chorobą serca w okresie poprzedzającym zawał i zdrowych wykazała różnice wskazujące na mniej prozdrowotny model żywienia oraz styl życia osób z niedokrwienną chorobą serca niż zdrowych. Zależność okazała się istotna statystycznie w grupie osób do 60. roku życia.
EN
The aim of this study was to compare the dietary pattern, the way of life and personality characteristic of men with coronary heart disease in a period before myocardial infarction with that of healthy people. A total number of 80 people (40 with a diagnosis of myocardial infarction who were patient of cardiologic sanatorium and 40 healthy subjects) took part in the study. Subject were randomly selected and assigned. Short food frequency questionnaire was used to collect the information from subjects during the interview. Men were asked about: the number and frequency of meal, preference and frequency of intake of fat, meat, fish, diary, fruits and vegetables. These data were used to determine the dietary pattern of subjects. The assessment of the way of life included: occupation, spending a free time, condiments usage. Type A behaviour pattern was used to assess the personality characteristic of men. Respective behaviours were assessed and counted. The results were shown according to age (under 60 and over 60 years). The comparison of dietary pattern of men with coronary heart disease before myocardial infarction and the healthy show the differences. Dietary pattern, the way of life of men with CHD was less favorable and did not comply with dietary recommendation. Differences were significant in a group of men under 60 years.