PL
W pracy przedstawiono ocenę jakości żywienia dzieci w przedszkolach, w Krakowie i jego regionie, oraz określenie racjonalności zjadanych przez dzieci posiłków. Ocenie poddano jadłospisy przedszkolne z 7 przedszkoli w Krakowie i jego regionie, zebrane w pierwszych kwartałach z lat 2003-2006, pod względem częstości spożycia wybranych produktów spożywczych. Oceny dokonano dwoma metodami jakościowymi: testem Bielińskiej z modyfikacją Kuleszy oraz metodą punktową według Starzyńskiej. W ocenianych jadłospisach występują błędy żywieniowe: niewielki udział warzyw i owoców, pieczywa ciemnego, kasz, suchych nasion strączkowych. W niektórych przedszkolach śniadania nie uwzględniały w ogóle produktów mlecznych. Wyniki badania wskazują na konieczność prowadzenia edukacji żywieniowej wśród pracowników przedszkoli.
EN
The paper presents the quality assessment of preschool children nutrition in kindergartens in the region of Krakow. Preschool menu from seven kindergartens from the first decade of 2003-2006 years were evaluated, in respect of the frequency of the consumption of select food products. Estimation was made by using quality methods such as: test of Bielińska with Kulesza modification and Starzyńska pointing scale. In the estimation of the preschool menu appear nutritional errors of the not large participation of the dark breads, cereals and dry leguminous, fruits and vegetables. The few kindergarten breakfasts didn't include at all milk products. The results received shown the need for the conducting of the nutritional education for kindergarten workers.