EN
Determination of soluble protein amino acid content isolated from bird cherry leaves during the spring development (April-May) was done using of ion-exchange chromatography. The fifteen amino acids were identified and determined. It was affirmed that valine was predominant among the all studied amino acids. Obtained results indicate that during spring maturing of bird cherry leaves increases the soluble protein concentration and total amino acid content of analysed protein fraction. It was shown the occurrence statistically significant seasonal changes in the content of ten amino acids: aspartic acid, glutamic acid, lysine, phenylalanine, leucine, isoleucine, tyrosine, methionine, threonine and serine.
PL
Stosując chromatografię jonowymienną dokonano określenia składu aminokwasowego białka rozpuszczalnego, izolowanego z liści czeremchy zwyczajnej w okresie ich wiosennego rozwoju (kwiecień-maj). Zidentyfikowano i oznaczono zawartość piętnastu aminokwasów, wśród których dominującym była walina. Uzyskane wyniki wskazują, iż podczas wiosennego dojrzewania liści czeremchy ulega wzrostowi ilość białka rozpuszczalnego i suma aminokwasów w analizowanej frakcji białka. Ponadto wykazano występowanie istotnych statystycznie sezonowych zmian w zawartości dziesięciu aminokwasów: kwasu asparaginowego, kwasu glutaminowego, lizyny, fenyloalaniny, leucyny, izoleucyny, tyrozyny, metioniny, treoniny i seryny.