PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 44 | 2-3 |

Tytuł artykułu

Proba zbadania jonow magnezowych i witaminy C na aktywnosc reduktazy azotanowej kapusty glowiastej bialej

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
An attempt to investigate the effect of magnesium ions and vitamin C on the activity of nitrate reductase of white headed cabbage

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W kapuście głowiastej białej oznaczono aktywność reduktazy azotanowej, poziom magnezu i poziom witaminy C. Następnie zbadano wpływ jonów magnezowych i witaminy C na zmiany aktywności enzymu. Uzyskane wyniki wykazały, że zarówno jony magnezowe jak i witamina C (w zakresie stosowanych stężeń) istotnie wzmagały aktywność reduktazy azotanowej kapusty.
EN
The aim of this study was to investigate the effect of magnesium ions and vitamin C on changes in the activity of nitrate reductase of white headed cabbage. During storage of cabbage the activity of nitrate reductase was investigated by the Jaworski method, the level of magnesium by complexometronic method and the level of vitamin C by the Pijanowski method. In addition, the effect of a supplement of magnesium and vitamin C on some changes in the activity of the enzyme was tested. For this puropse, to the incubation mixture, containing the material under study, magnesium ions in the form of magnesium chloride or vitamin C were added in respective quantities. It was found that the nitrate reductase activity as well as the level of magnesium and vitamin C are decreasing towards the inside layers of headed cabbage. Statistical evaluation of the results indicates a high by significant correlation between factors under study. A supplement of magnesium ions or vitamin C to the investigated cabbage significanty incerases the activity of the enzyme.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

44

Numer

2-3

Opis fizyczny

s.159-164,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolnicza,Krakow

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d2d2cd26-e36f-447b-a818-e59abeed8000
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.