PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 26 | 3 |

Tytuł artykułu

Zawartosc manganu,miedzi,cynku i zelaza w naparze herbacianym w zaleznosci od jego mocy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zbadano zależności pomiędzy mocą naparu herbacianego a zawartością w nim manganu, miedzi, cynku i żelaza. Określono wydajność ługowania tych metali z liści krzewu herbacianego (gatunki herbaty dostępne na rynku krajowym w latach 1988-1989). Oceniono wielkość spożycia manganu, miedzi, cynku i żelaza z naparem herbacianym.
EN
The black tea imported from China, India, Indonesia and Viet-Nam was infused (0.5, 1.0, 2.0, 3.0 or 4.0 g of leaves per 200 cm3) with boiling tap or bidistilled water for five minutes. Metals content of leaves and infusion was determined by atomic absorption spectrometry. The leaching yield of manganese was constant and not dependent on the amount of leaves taken per 200 cm3 of water. The leaching yield of copper except that from the granulated tea imported from India, was also found to be constant and independent of the amount of leaves taken per 200 cm3 of water. On the other hand, the leaching yield of zinc and iron, in general, decreased when the amount of tea leaves taken per 200 cm3 of water increased. Manganese content of the infusion (µg/200cm3) of low, medium low, medium, high, and extremely high strength, was: 87 (68 - 120), 250 (140 - 530), 510 (230 - 790), 740 (370 - 1100), and 960 (540 -1500), respectively. Copper concentration of the infusion of low, medium low, medium, and high strength was 1.4(1.0-1.8; and 5,5 for granulated tea imported from India), 5.1 (2.6-9.8), 9.0(5.8 -15), and 13(7.3- 18), respectively. Zinc concentration of the infusion of low, medium low, medium, and high strength was: 6.9 (4.2 - 9.1), 15 (7.0 - 23), 29 (19 - 51), and 40 (27 - 67) µg/200 cm3, respectively. Iron content of tea infusion of medium low, medium, and high strength, made of boiling tap water was: 4.1 (2.6-7.2), 10(5.9-19), and 18 ( 10-29) µg/200cm3, respectively. When bidistilled water was used, the leaching yield of iron from tea leaves was higher than that made of tap water, especially in tea infusions of low and medium low strength.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

26

Numer

3

Opis fizyczny

s.165-170,tab,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Gdanski
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d21328a5-8d3f-4a45-9b10-b84e660179f7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.