PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 484 | 2 |

Tytuł artykułu

Wplyw nawozenia azotem na ciemnienie enzymatyczne i nieenzymatyczne bulw po zbiorze i w czasie przechowywania

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W latach 1994-1996 badano wpływ nawożenia azotem w dawce 90 i 120 kg·ha⁻¹ oraz 24 tygodniowego czasu przechowywania ziemniaka w temp. 6-8°C na ciemnienie enzymatyczne i chemiczne bulw. Wartość ciemnienia określano metodą kolorymetryczną i wyrażano w mg pirokatechiny/100 g. Nie wykazano wpływu nawożenia azotem w badanym zakresie na ciemnienie chemiczne bulw po zbiorze. Wykazano natomiast, że nawożenie azotowe w dawce 120 kg·ha⁻¹ zwiększa ciemnienie enzymatyczne bulw odmiany Lena. Stwierdzono przy tym, że w czasie przechowywania ziemniaków zmiany ciemnienia enzymatycznego są nierównomierne. W badaniach wykazano, że większe dawki azotu stosowane w uprawie ziemniaka oddziaływują silniej na ciemnienie enzymatyczne i chemiczne bulw w czasie długotrwałego przechowywania.
EN
The influence of nitrogen fertilization at doses of 90 and 120 kg·ha⁻¹ and 24 week-long storage at 6-8°C on enzymatic and chemical darkening of potato tubers was studied in 1994-1996. Darkening level was determined with colorimetric method and expressed as pirocatechin mg per 100 g potato. No influence of nitrogen fertilization at used doses on chemical darkening of the tubers after harvest was observed. However, the fertilization at dose 120 kg N·ha⁻¹ increased raw darkening of potato tubers, Lena variety. Changes due to enzymatic darkening were irregular during the storage. The study revealed that higher doses of nitrogen fertilization applied during potato cultivation stronger influenced enzymatic and chemical darkening of tubers during prolonged storage.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

484

Numer

2

Opis fizyczny

s.393-400,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Towaroznawsta i Oceny Jakosci Zywnosci, Uniwersytet Warminsko-Mazurski, Pl. Cieszynski 1, 10-744 Olsztyn
autor
  • Instytut Towaroznawsta i Oceny Jakosci Zywnosci, Uniwersytet Warminsko-Mazurski, Pl. Cieszynski 1, 10-744 Olsztyn

Bibliografia

  • Cieślik E. 1997. Wpływ poziomu kwasów organicznych na wybrane cechy konsumpcyjne bulw ziemniaka. Zesz. Nauk. AR Kraków, Techn. Żywn. 324(9): 15-21.
  • Cieślik E., Pałasiński J. 1997. Wpływ temperatury przechowywania na przemianę związków azotowych w bulwach ziemniaka. Zesz. Nauk. AR Kraków, Techn. Żywn. 324(9): 23-30.
  • Danilczenko H., Kuczinskas J., Danilczenko W., Lisińska G. 1997. The effects of fertilizers on qualitative changes in potato tubers. Zesz. Nauk. AR Wrocław 319: 119-124.
  • Golachowski A., Leszczyński W. 1979. Zmodyfikowana metoda oznaczania ciemnienia bulw ziemniaka. Zesz. Nauk. AR Wrocław 124, Techn. Żywn. 1: 119-124.
  • Leszczyński W. 1994. Ziemniak jako produkt spożywczy. Post. Nauk. Rol. 1: 15-27.
  • Lisińska G. 1994. Ziemniak jako surowiec dla przemysłu spożywczego. Post. Nauk. Rol. 1: 31-40.
  • Lisińska G., Pęksa A., Leszczyński W., Golachowski A. 1991a. Wpływ zabiegów uprawowych na wartość technologiczną ziemniaka odmian Bliza i Bóbr jako surowca do produkcji frytek. Zesz. Nauk. AR Wrocław 215: 27-39.
  • Lisińska G., Pęksa A., Leszczyński W., Golachowski A. 1991b. Wpływ warunków przechowywania ziemniaka na jakość frytek. Zesz. Nauk. AR Wrocław 215: 41-54.
  • Mondy N.I, Metcalf C., Hervey J., Plaisted R.I. 1969. Poliphends and other constituens in relation to potato flavor and color. Proc. 19th Natl. Potato Util. Conf. Ferris State Coll., Big Rapids, Mich. July 28-29.1969. ARS USDA Philadelpia, Pa: 134-142.
  • Oktaba W. 1971. Metody statystyki matematycznej w doświadczalnictwie. PWN, Warszawa: 488 ss.
  • Pęksa A. 1991. Wpływ czynników uprawowych i warunków przechowywania ziemniaka na skład chemiczny bulw i jakość otrzymanych czipsów. Cz. I. Wpływ nawożenia azotem i nawadniania na skład chemiczny bulw i jakość otrzymanych z nich czipsów. Zesz. Nauk. AR Wrocław 215: 11—26.
  • Pęksa A. 1994. Wpływ czynników uprawowych i warunków przechowywania ziemniaka na skład chemiczny bulw i jakość otrzymanych czipsów. Cz. I. Wpływ temperatury i czasu przechowywania ziemniaka na skład chemiczny bulw i jakość otrzymanych z nich czipsów. Zesz. Nauk. AR Wrocław 244: 9-28.
  • Rejewska M., Kostyra H. 1996. Substancje smakowo-zapachowe ziemniaka. Przem. Spoż. 3: 69-70.
  • Swain T., Hughes J.C., Linehan D., Mapson L.W., Self R., Tomalin A. W. 1963. Biochemical aspects of the quality of potatoes. The growth of the potato. London, Butterworths: 160-178.
  • Teodorczyk A. 1982. Współzależność cech ziemniaka jadalnego. Ziemniak: 25-43.
  • Volk W. 1972. Statystyka stosowana dla inżynierów. WNT Warszawa: 384 ss.
  • Wojdyła T. 1997. Smakowitość ziemnika w zależności od zastosowanych fungicydów i nawożenia azotem. Fragm. Agronom. 4(56): 4-12.
  • Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 1977. Wpływ nawożenia azotowego i temperatury przechowywania na jakość bulw ziemniaka. Biul. Inst. Ziem. 20: 99-126.
  • Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 1997. Wpływ warunków przechowywania na cechy jakości ziemniaków przeznaczonych na różne kierunki użytkowania. Mat. konf. nauk. „Technika i technologia przechowywania ziemniaków”, 8-9 XII Jadwisin: 1-9.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d20db5e0-412d-44c1-9b6b-d1e992b7f017
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.