PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 50 | 2 |

Tytuł artykułu

Wplyw obrobki kulinarnej na poziom radiocezu w grzybach

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wykazano, że obróbka kulinarna grzybów jadalnych związana z procesami obgotowywania i gotowania prowadzi do znacznego obniżenia aktywności radiocezu w produkcie.
EN
Radiocaesium concentration in some kinds of edible mushrooms collected in October 1990 has been determined to evaluate the radiocaesium activity 5 years after Chernobyl accident. The highest activity was found in Xerocomus subtomentosus (1080,5 Bq/kg of fresh weight), then in Rozites caperata (768,5 Bq/kg) and Xerocomus badius (562,5 Bq/kg); the lowest - in Suillus luteus (52,0 Bq/kg) and Cantharellus cibarius (63,0 Bq/kg). Studies on the influence of cooking on radiocaesium activity revealed that parboiling and boiling of mushrooms led to high, even 85% losses of radiocaesium in the product. Samples of Xerocomus badius collected in various sites of North-East Poland in 1995 averaged to 195,4 ± 125,5 Bq/kg of fresh weight.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

2

Opis fizyczny

s.157-162,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolniczo-Techniczna, 10-957 Olsztyn, Pl.Cieszynski 1

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d1e90fca-3764-4dab-b061-002663b8d942
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.