PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 03 | 1 |

Tytuł artykułu

Porownanie jakosci owocow trzech odmian leszczyny

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The comparison of quality of three cultivars of hazelnut Corylus avellana L.

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Doświadczenie przeprowadzono w latach 1998–2002 w Katedrze Sadownictwa Akademii Rolniczej w Lublinie. Materiałem doświadczalnym była leszczyna. Rośliny trzech odmian: Olbrzymi z Halle, Kataloński i Webba Cenny posadzono w 1989 r. w rozstawie 4 × 3 m i prowadzono je w formie drzewek niskopiennych. Oceniano strukturę plonu, średnią masę pojedynczego orzecha i jądra, zawartość wody w jądrze bezpośrednio po zbiorze i po 8 tygodniach przechowywania w temperaturze pokojowej. W latach 1999-2001 określano ponadto zawartość tłuszczów i kwasu linolowego oraz makroskładników (N, P, K, Ca, Mg). Wykazano wyraźne róźnice odmianowe w wielkości owoców i wartości badanych cech. Zawartość wody w jądrze orzechów wysuszonych wyniosła w zależności od odmiany od 3,79 do 29,6%. Ubytek masy podczas 8 tygodni dosuszania orzechów wynosił od 27,5 do 29,6%. Spośród badanych trzech odmian najlepszą jakścią orzechów charakteryzował się ‘Olbrzymi z Halle’.
EN
The study was conducted from 1999 to 2002 in the Pomology Department of the Agricultural University in Lublin. The experimental materials were hazelnut trees of cv. ‘Olbrzymi z Halle’, ‘Kataloński’ i ‘Webba Cenny’ planted in 1989 at the distance 4 × 3 m. The fruit size distribution, mass of single nut and kernel and content of water were evaluated immediately after harvest and after 8 weeks of storage. In addition, in 1999–2001 total content of oil, content of linoleic acid and content of major nutrients (N, P, K, Ca, Mg) were determined. The significant differences in the size nuts and values of examined features between cultivars were found. The content of water in dried kernels varied depending on cultivars from 3,79% to 4,08%. The loss of fruit mass during 8 weeks of drying kernels was from 27,5% to 29,6%. The best quality among studied cultivars had cv. ‘Olbrzymi z Halle’.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

1

Opis fizyczny

s.55-60,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin
autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin
autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin
autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin

Bibliografia

  • Cimino G. Leuzzi U., Zino M., 1992. Impatto dell’attivita vulcanica sulla composizione minerale delle nocciole etnee (Corylus avellana). Rivista Soc. Itali. 21 (4), 545–549.
  • Helrich K., 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analitycal Chemists. Vol. I&II 15th edition by AOAC Inc. Arlington, Virginia, USA.
  • Farinelli D., Tombesi A., Boco M., Trappoloni C. S., 2001. Hazelnut (Corylus avellana L.) kernel quality during maturity in central Italy. Acta Hort. 556, 553–558.
  • Folch J., Lees M., Sloane-Stanley G. H., 1957. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem. 226, 497–509.
  • Parcerisa J., Boatella J., Codony R., Rafacas M., 1998. Fatty acid and triacylglycerol composition of hazelnuts (Coryllus avellana L.) cultivated in Catalonia (Spain). The influence of geographical location. Res. Develop. Agric Food Chem. 2 (1), 11–25.
  • Piskornik Z., Korfel J., 1983. Quantitative and qualitative analysis of fatty acids in nuts of 10 filbert cultivars grown in Poland. Atti Convegno Internat. Sul Nocciuolo, Avellino, Italia,: 349–354.
  • Piskornik Z., Korfel J., 1993. Jakościowo ilościowa analiza kwasów tłuszczowych w oleju z orzechów laskowych pochodzących z Włoch i z Polski. Mat. Konf. „O lepszą jakość produktów ogrodniczych”. Akademia Rolnicza, Wydz. Ogrodniczy, z: 12, 1993 Kraków, 257–261.
  • Piskornik Z., Wojciechowska M., Korfel J., 1998. Uprawa leszczyny szansą sadownictwa makroregionu środkowo-wschodniego w przededniu przyjęcia Polski do Unii Europejskiej. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 57 (2), 573–577.
  • Santos A., Silva A. P., Rosa E., 1998. Shoot growth and yield of hazelnut (Corylus avellana L.) and the influence of climate: ten years of observations. J. Hort. Sci. Biotech. 73 (2), 145–150.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d19a02b0-7ce9-4622-800e-0a6a349f3723
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.