EN
The objective of the study carried out during 2004-2007 was to evaluate the influence of three types of substrates (peat, sawdust and cocoa husk) on yield, quality and chemical composition of highbushblueberries cv. 'Sierra'. On 4-year average, the lowest yield per a bush (0.89 kg) was obtained from bushes grown in cocoa husk substrate and these berries had the lowest weight of 100 fruit (64 g) and were the smallest. On the other hand, they had the highest firmness, measured both vertically (512 G mm-1) and horizontally (275 G mm-1). The highest soluble solids content (14.45%) and titratable acidity (1.02 g of citric acid equivalents 100 g-1 ) were found in fruit harvested from bushes growing in peat. The substrates did not affect significantly total sugar (11.98-12.30 g 100 g-1) and vitamin C contents (26.0-27.9 mg 100 g-1). The nitrates content in blueberries was low, ranging from 17.5 (peat) to 34.7 mg kg-1 (sawdust) whereas the content of nitrites varied from 0.85 (peat) to 1.10 mg kg-1 (sawdust). Blueberries obtained from peat- and cocoa husk- bedded bushes had significantly higher total phenolics content (231.03 mg and 222.29 mg per 100 g-1, respectively) compared to these grown in sawdust (181.74 mg 100 g-1). Similarly, the berries originating from peat- and cocoa husk- grown plants showed higher total anthocyanin content (144.55 mg 100 g-1 and 146.73 mg 100 g-1, respectively) than fruit collected from sawdust-bedded bushes (120.92 mg 100 g-1). Taking into account the yield alone, the best effects were obtained from 'Sierra' bushes grown in sawdust. However, regarding chemical composition, the berries from bushes grown in peat and cocoa husk were richest in nutritional components and, especially, in phenolic compounds.
PL
W latach 2004-2007 oceniano wpływ trzech typów pod łoży (torfu, trocin z drzew iglasto-liściastych oraz łuski z ziarna kakaowego) na plon, jakość i skład chemiczny owoców borówki wysokiej 'Sierra'. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że najmniejszy plon z krzewu (0,89 kg) uzyskano z roślin uprawianych w łasce kakaowej, a owoce te miała najmniejszą masę 100 owoców (64 g) i była najdrobniejsze. Z drugiej strony, jagody te charakteryzowały się największą jędrnością zarówno w osi pionowej (512 G mm-1), jak i w osi poziomej (275 G mm-1). Największą zawartością ekstraktu (14,45%) i kwasowością (1,02 g 100 g-1) charakteryzował się owoce, które zebrano z krzewów posadzonych w torfie. Nie stwierdzono wpływu testowanych podłoży na zawarto ść cukrów ogółem (11,98-12,30 g 100 g-1) i witaminy C (26,0-27,9 mg 100 g-1). Zawarto ść azotanów była niska i wynosiła od 17,5 (torf) do 34,7 mg kg-1 (trociny). Owoce zbierane z krzewów, które rosly w torfie i łusce kakaowej charakteryzowały się istotnie większą zawartością polifenoli (odpowiednio 231,03 i 222,29 mg 100 g-1) w porównaniu z owocami z krzewów posadzonych w trocinach (181,74 mg 100 g-1). Zawartość antocyjanów ogółem w jagodach kształtowała się podobnie, najwięcej było ich w owocach zbieranych z krzewów posadzonych w torfie i łusce kakaowej (144,55 i 146,73 mg 100 g-1), a najmniej w owocach zbieranych z krzewów, które rosły w trocinach (120,92 mg 100 g-1). Biorąc pod uwagę jedynie plon, największą produktywno ść wykazywał krzewy uprawiane w trocinach. Jednak że, mając na uwadze skład chemiczny owoców, jagody zebrane z krzewów uprawianych w torfie i łusce kakaowej odznaczaty się największą zawartością związków odżywczych oraz polifenoli.