PL
Składniki diety mogą wpływać na poszczególne etapy farmakokinetyki leku, tj. wchłanianie i biodostępność oraz metabolizm i jego wydalanie. Interakcje leków z żywnością mogą istotnie pogorszyć skuteczność leczenia, wydłużyć okres hospitalizacji oraz, w konsekwencji, zwiększyć jego koszty. Brak jest danych na temat skali występowania zjawiska interakcji pomiędzy żywnością a lekami. Dlatego celem prowadzonych na 481 pacjentach badań jest stwierdzenie, jak często pacjenci narażeni są na występowanie interakcji pomiędzy żywnością a lekami oraz określenie głównych czynników prowadzących do ryzyka wystąpienia interakcji. Na obecnym etapie badań wstępna analiza wykazała, że 62,4% pacjentów było narażonych na wystąpienie interakcji pomiędzy żywnością a lekami.
EN
Most of the components of diet may cause pharmacokinetic interactions with drugs i.e. affect the absorption, bioavailability, metabolism or elimination of drugs. This may adversely affect patient care, prolong treatment time or hospitalization. The extent of the problem is unknown. The aim of the research on 481 patients is to identify how often they are expose on food-drug interactions and define main factors responsible for risk interaction appearance. On the present stage preliminary analyses indicate that 62,4% patients were expose on food-drug interaction.