PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2007 | 53 | 3 |

Tytuł artykułu

Herbs in animal feeding

Warianty tytułu

PL
Ziola w zywieniu zwierzat

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The problem of possible utilization of herbs or their extracts in the animal diets was stu­died. The future of using herbs in animal feeding will in great measure depend on the knowledge of chemical structure, their value and characteristics of particular herbs or their extracts, physiological needs and well-being of animals, and, above all, on consu­mers' preferences and expectations.
PL
W pracy dokonano analizy możliwości wykorzystania ziół lub ich ekstraktów w żywieniu zwierząt. Stwierdzono, że o przyszłości zastosowania ziół w produkcji zwierzęcej decydować będzie poznanie składu chemicznego i oddziaływania metabolitów wtórnych, ich walidacja i standaryzacja w mieszankach ziołowych lub ekstraktach przy jednoczesnym uwzględnieniu specyfiki gatunkowo-fizjologicznej zwierząt oraz upodobań i preferencji konsumentów bezpiecznej żywności.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

53

Numer

3

Opis fizyczny

p.360-366,ref.

Twórcy

autor
  • Agricultural University, Akademicka 13, 20-934 Lublin, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Fritz Z, Grela ER. Zioła. W: Dodatki paszowe dla świń pod red. M. Kotarbińskiej i ER. Greli, IFiŻZ im. Kielanowskiego. Warszawa 1995:121-31.
  • 2. Grela ER. Zioła w żywieniu zwierząt gospodarskich. Lek w Polsce. Weterynaria 1997; 18:19-33.
  • 3. Grela ER, Klebaniuk R. Zioła oraz substancje barwiące i aromatyczne. W: Dodatki w żywieniu bydła pod red. E.R. Greli. Wyd. Vit-Tra, Bydgoszcz, 2001:126-39.
  • 4. Tschirch H. Wykorzystanie ekstraktów roślinnych jako stymulatorów produkcyjności w nowoczesnej produckji zwierzęcej. Zesz Nauk AR Wrocław 2000; 376:25-39.
  • 5. Close WH. Producing pigs without antibiotic growth promoters. Advances in Pork Prod 2000; 11:47-51.
  • 6. Dąbrowski W,MisiuraM,Czernomysy-FurowiczD,FurowiczAJ. Oddziaływanie preparatu wieloziołowego na rozwój i odporność cieląt. Prz Hod 1994; 62(8):5-6.
  • 7. Jamroz D. Fitogenne dodatki paszowe - preparaty ziołowe i ekstrakty roślinne. Polskie Drobiarstwo 2001; 10(7):9-12.
  • 8. Urbaniak-Czajka B. „Koń zdrowy jak...". Multico Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2001.
  • 9. Rosiński A, Wężyk S, Bielińska H, Elminowska-Wenda G. Wpływ dodatku mieszanki ziołowej do paszy gęsi na przyrosty masy ciała oraz jakość tuszki i mięśni piersiowych. Rocz Nauk Zoot 2000; suppl. 8:176-81.
  • 10. Łuczkowska T, Mścisz A, Górecki P, Furtak M, Mrozikiewicz PM. Rośliny lecznicze w paszach dla zwierząt. Herba Pol 2005; 51 (suppl. l):205-6.
  • 11. Rumińska A, Ożarowski A. Leksykon roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa 1990.
  • 12. Senderski ME. Prawie wszystko o ziołach. Podkowa Leśna 2004.
  • 13. Grela ER. Dodatki ziół w żywieniu świń. Trzoda Chlew 1996; 34(6):23-5.
  • 14. Grela ER, Sembratowicz I, Czech A. Immunostymulacyjne działanie ziół. Medycyna Wet 1998; 54:152-8.
  • 15. Korniewicz D, Różański HS. Efektywność substancji aktywnych pochodzenia roślinnego w żywieniu świń. Magazyn Wet Sup Świnie 2006; 6:22-4.
  • 16. MazurczakJ, Kotowski K, Pieniążek J. Rola zielarstwa w profilaktyce i leczeniu zaburzeń przewodu pokarmowego u prosiąt. Medycyna Wet 1973; 6:329-32.
  • 17. Grela ER. Wpływ dodatku ziół na wartość rzeźną tusz oraz wybrane cechy organoleptyczne i chemiczne mięsa tuczników. Rocz Nauk Zoot Supl 2000; 6:167-71.
  • 18. Grela ER. Influence of herbs mixture in pigs feeding on performance and some lipid parameters in blood and backfat. Ann Univ Mariae Curie Skłod sect. EE 2000; 18:243-50.
  • 19. Maciołek H. Mieszanka ziołowa dla macior do stosowania w okresie okołoporodowym. Trzoda Chlewna 1993; 31(8/9):30-2.
  • 20. Żebracki A, Żebracka E. Ziołolecznictwo w bezmleczu poporodowym u macior. Zielarski Biuletyn Informacyjny 1962; 1:4-5.
  • 21. Allan P, Bilkei G. Oregano improves reproductive performance of sows. Theriogenology 2005; 63(3):716-21.
  • 22. Amrik B, Bilkei G. Influence of farm application of oregano on performances of sows. Can Vet J 2004; 45(8):674—7.
  • 23. Mauch C, Bilkei G. Strategic application of oregano feed supplements reduced sow mortality and improves reproductive performance - a case study. J Vet Pharmacol Therap 2004; 27:61-3.
  • 24. Wideński K, Niedźwiadek T. Użyteczność pokarmowa koncentratu M-Z w żywieniu prosiąt. Trzoda Chlew 1995; 33(8/9):80-2.
  • 25. Holden P, McKean J. Botanicals as part of an integrated value-added pork production system. Competitive Grant Report 00-37. Leopold Center Progress Reports 2001; 10:1-4.
  • 26. Fritz Z, Schleicher A, Kinal S, Jarosz L, Majdański F. Zastąpienie antybiotyku ziołami w mieszankach dla kurcząt rzeźnych. Rocz Nauk Zoot Mon i Rozpr 1992; 31:316-24.
  • 27. Grela ER, Musiał K. Właściwości czosnku i jego wykorzystanie w żywieniu świń. Trzoda Chlew 2003; 41(3):52-6.
  • 28. Horton GMJ, Fennell MJ, Prasad BM. Effect of dietary garlic (Allium sativum) on performance, carcass composition and blood-chemistry changes in broiler-chickens. Can J Anim Sei 1991; 71:939-42.
  • 29. Grela ER, Semeniuk V. Effectiveness of garlic powder and mannan oligosaccharides supplementation to growing-finishing pig diets on nutrients contents and fatty acid composition in meat. Animal Science, 2006; 10(l):32-3.
  • 30. Kleczkowski M, Kasztelan R,Jakubczak A, Kluciński W, Sitarska E, Cetnarowicz A. Czosnek-biostymulator i „antybiotyk" w odchowie prosiąt. Medycyna Wet 2004; 60(4):384-7.
  • 31. Schleicher A, Fritz Z, Kinal S. Wpływ stosowania dodatków ziołowo-czosnkowych w mieszankach na wyniki produkcyjne i poubojowe kurcząt rzeźnych. Zesz Nauk AR Wrocław, Zootech 1996; 41:181-9.
  • :>uu
  • 32. Dorhoi A, Dobrean V, Zahan M, Virag P. Modulatory effects of several herbal extracts on avian peripheral blood cell immune responses. Phytother Res 2006: 20:352-8.
  • 33. Giannenas I, Florou-Paneri P, Papazahariadou M, Christaki E, Botsoglou NA, Spais AB. Effect of dietary supplementation with oregano essential oil on performance of broilers after experimental infection with Eimeria tenella. Archiv Anim Nutr 2003; 57(2):99-l 06.
  • 34. Tassou C, Koutsoumanis K, Nychas GJE. Inhibition of Salmonella enteritidis and Staphylococcus aureus in nutrient broth by mint essential oils. Food Res Intern 2000; 33(3/4):273-80.
  • 35. Grela ER, Semeniuk V. Konsekwencje wycofania antybiotykowych stymulatorów wzrostu z żywienia zwierząt. Medycyna Wet 2006; 62(5):502-7.
  • 36. Szarek J, Fabczak J, Koncicki A. Biostrong 500 i Avotan jako dodatki paszowe w świetle badań morfologicznych wątroby i nerek kurcząt brojlerów. Zesz Nauk AR Wroc 2000; 25:51-61.
  • 37. Faruga A, Pudyszak K, Koncicki A, Polak M. Wpływ zróżnicowanych dawek preparatu ziołowego Biostrong-500 na efektywność odchowu indyczek rzeźnych. Zesz Nauk Prz Hod 2002; 61:101-2.
  • 38. Guo FC, Kwakkel RP, Soede J, Williams BA, Vestegen MW. Effect of a Chinese herb medicine formulation, as an alternative for antibiotics, on performance of broilers. Brit Poultry Sei 2004; 45(6):793-7.
  • 39. Peeters E, Driessen B, Geers R. Influence of supplemental magnesium, tryptophan, vitamin C, vitamin E, and herbs on stress responses and pork quality. J Anim Sei 2006; 84:1827-32.
  • 40. Kraszewski J, Wawrzyńczak S, Wawrzyński M. Effect of herb feeding on cow performance, milk nutritive value and technological suitability of milk for processing. Ann Anim Sei. 2002; 2(1 ): 147-58.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d0fea5df-f7e4-4636-9949-003b1092e23e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.