PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 52 | 08 |

Tytuł artykułu

Aseptyczne opakowania zywnosci

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono zasady aseptycznego pakowania żywności. Omówiono metody sterylizacji materiałów opakowaniowych (opakowań) oraz urządzeń i maszyn pakujących, a także warunki sterylności przestrzeni, w której odbywa się napełnianie i zamykanie opakowań.
EN
Aseptic packaging of food has been presented. Methods of sterilization of the filling and packaging environment of packaging machines and packaging materials have been described.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

52

Numer

08

Opis fizyczny

s.10-13,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolniczo-Techniczna, 10-957 Olsztyn-Kortowo
autor

Bibliografia

  • [1] Bylund G.: 1995. Dairy processing hadbook. Tetra Pak Processing system AB. Lund, Sweden.
  • [2] Feldman M.: 1992. Tendencje światowe w opakowaniach żywności. Przem. Spoż. 3, 57- 60.
  • [3] Fluckiger E.: 1995. Alternative methods to avoid recontamination during aseptic filling and packaging. Bulletin IDF N° 300.
  • [4] Holdsworth S. D.: 1996. Aseptic processing and packaging of food products. Blackie Academic & Professional.
  • [5] Korczak J., Michniewicz J.: 1996. Żywność wygodna - otrzymywanie, pakowanie, jakość. Opakowanie 7/8, 30-32.
  • [6] Kornacki A.: 1990. Największe osiągnięcia w zakresie pakowania żywności. Przem. Spoż. 10. 258-261.
  • [7] Paine F. A.: 1987. Modern processing and distribution systems for food. Blackie-Glasgow and London.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d0b6f105-5fc7-48ab-b569-cfa02b765e49
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.