EN
The present study revealed that intensive culture of two-year-old carp, using a high-fat diet (group 1) or a high-carbohydrate diet (group 2), causing a statistically significant rise of cortisol level, resulted in statistically significant rise in potassium ion concentrations as well as a statistically significant drop in chloride ion concentrations (group 1 only).
PL
Doświadczenie przeprowadzono na kroczku karpia, w drugim roku życia, hodowanym w kanale wody pochłodniczej Elektrowni Dolna Odra. Celem pracy było określenie wpływu wysokiego stężenia kortyzolu, obserwowanego we krwi ryb żywionych dietą z podwyższonym udziałem tłuszczu lub węglowodanów, na stężenie podstawowych elektrolitów i osmolamość krwi. Stwierdzono statystycznie istotny wzrost stężenia jonów potasu (P < 0.05) i statystycznie istotny spadek stężenia jonów chlorkowych (P < 0.05) tylko we krwi ryb żywionych dietą bogatotłuszczową. Podobne tendencje zmian stężeń obserwowano w grupie ryb żywionych dietą bogato węglanową, jednak zmiany te były niewielkie i statystycznie nieistotne.