PL
W herbatach fermentowanych i niefermentowanych wyprodukowanych z liści krzewu herbacianego (Camellia sinensis) oraz otrzymanych z liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis) i czerwonokrzewu afrykańskiego(Aspalathush linearis) oraz w naparach z tych herbat oznaczono zawartość wybranych mikroelementów - cynku i miedzi. Próbki suchych surowców oraz napary herbaciane mineralizowano "na sucho" w temp 450°C. Oznaczenia badanych mikroelementów wykonano z fazy wodnej stosując absorpcyjną spektrometrię atomową, w aparacie SOLAAR M5. Największe zawartości cynku stwierdzono w Yerba Mate' Tea, herbatach typu Pu-Erh i w herbacie Hedley's ze Sri Lanki, natomiast miedzi - w herbacie Hedley's. Herbaty Yerba Mate' i Rooibos zawierają mniejsze ilości miedzi w porównaniu z herbatami z Camellia sinensis. Napary sporządzane głównie z liści krzewu herbacianego mogą stanowić uzupełnienie diety w niezbędne dla organizmu człowieka mikroelementy - cynk i miedź.
EN
The contents of selected elements- zinc and copper were determined in the fermented and non-fermented teas produced from the leaves of Camellia sinensis and those obtained from Yerba Mate' (Ilex paraguariensis) and Red Bush (Aspalathush linearis) and in the infusions from these teas. The samples of the dry herbs and herbal infusions were mineralized “dry” at the temperature of 450°C. The determination of these elements were done from the aqueous phase by the application of AAS in SOLAAR M5 apparatus. The highest zinc levels were confirmed in Yerba Mate' Tea and teas of Pu-Erh and Hedley's Tea from Sri Lanka and of copper in Hedley's Tea. Yerba Mate' and Rooibos teas contain smaller amounts of copper as compared to teas from leaves of Camellia sinensis. Infusions were prepared mainly from Camellia sinensis teas may be a supplement of human diet supplementing the organism in two microelements: zinc and in copper.