Metody oznaczania zwiazkow karbonylowych wystepujacych w spirytusach i wyrobach alkoholowych w swietle najnowszych badan. Czesc II. Oznaczanie zawartosci zwiazkow karbonylowych metoda kolorymetryczna i miareczkowa
W artykule przedstawiono opis oznaczania związków karbonylowych metodą kolorymetryczną (z odczynnikiem Schiff a) i metodą miareczkową (z chlorowodorkiem hydroksyloaminy)
EN
The description of the analitical procedure during the measurement of the carbonyl compounds content using colorimetric and titration method has been presented in this article.
[1] Goj T.: Porównanie metod oznaczania zawartości aldehydów w wódkach gatunkowych naturalnych i spirytusach surowych. Konin, 1995.
[2] Goj T.: Metody oznaczania związków karbonylowych występujących w spirytusach i wyrobach alkoholowych w świetle najnowszych badań. Cz. I. Metody zalecane przez Polskie Normy oraz zmiany wynikające z przystosowania tych norm do wymagań Norm Międzynarodowych ISO. PFiOW 1996, nr 5, s. 14-16.
[3] Polska Norma „Wyroby spirytusowe gatunkowe - Metody badań. Oznaczanie zawartości aldehydów". PN-A-79529-9.
[4] Projekt Polskiej Normy „Spirytus (alkohol etylowy) - Metody badań. Oznaczanie zawartości związków karbonylowych" PrPN-A-79528/04 (zatwierdzony i przekazany do druku przez NKP ds. Wyrobów Spirytusowych PKN).